« Putovanja
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
PROVJERITE BATERIJE

Putnici ogorčeni novim sigurnosnim propisom

Zbog straha od eksploziva SAD na letovima zabranjuje elektroničke uređaje koji nisu napunjeni

Idete u SAD? Pazite da vam baterije budu pune
Idete u SAD? Pazite da vam baterije budu pune (Arhiva)
Više o

put u SAD

,

laptop

,

mobitel

,

baterija

Stručnjak za sigurnost Tim van Beveren govori o ovoj novini, koja za putnike baš nije "radosna vijest".

DW: Mobilni telefoni koji nisu napunjeni ili prijenosna računala ubuduće se neće moći ponijeti na let u Sjedinjene Države. Čemu ova nova odredba?

Van Beveren: Slična kontrola postojala je i do sada. Sve češće se događa da se od putnika traži da uključe svoje elektroničke uređaje kako bi se moglo vidjeti rade li kako treba. Odgovor je često: baterija je prazna. Ali djelatnici sigurnosne službe tako ne mogu provjeriti je li uređaj zamka - a baterija je plastični eksploziv - i je li to bezopasno. Putnici bi dakle trebali uključiti svoje mobitele i laptope. Time se pripadnik osiguranja može uvjeriti da je uređaj ispravan. A ako postoje dvojbe oko toga, uređaj se može kontrolirati putem još jedne posebne provjere.

Što to znači za putnike? Moram li se brinuti za svoj mobitel?

Ako ja sad, na primjer, želim ponijeti IPhone ili iPad sa sobom u zrakoplov kako bih gledao film ili čitao novine, moram imati odgovarajući punjač za taj uređaj, jer ako se nađem na letu za SAD, baterija će se sigurno isprazniti do kraja leta. Onda prilikom check in-a ponovo moram proći sigurnosnu provjeru i ako baterija nije napunjena, riskiram da ostanem bez svog uređaja.

To znači: Ponesite punjače, ako je moguće i one koje možete koristiti u zrakoplovu. Međutim, tu se javlja drugi problem. Ne postoji na svakom letu mogućnost napajanja. To je obično na letovima biznis klase ili, čak, prve klase, i ne možete pretpostaviti da svuda možete koristiti struju. Tako da, koliko mogu primjetiti, postoji samo jedna opcija: prođem sigurnosnu provjeru, trknem do najbliže pošte i pošaljem uređaj samom sebi. Ovo naravno ovisi o tome koliko je vremena na raspolaganju. Ali čitava procedura će sigurno izazvati brojne frustracije među putnicima.

DW: SAD strahuju i od mogućeg eksploziva u mobilnim telefonima. Koliko je to veliki rizik?

Van Beveren: Dovoljno je da u kritičnom trenutku napravim jednu rupu u trupu aviona da bih ugrozio sigurnost zrakoplova i putnika. To je moguće učiniti uz pomoć vrlo male količine eksploziva, koja može stati čak i u IPhone ako, na primjer, izvadite bateriju. U mobilnom telefonu koji radi nema mjesta za eksploziv.

DW: Mogu li Amerikanci tako jednostavno utvrditi sigurnosne mjere u interkontinentalinim zračnim lukama?

Van Beveren: Ovisi o tome gde je let. Na međunarodnim letovima, sigurnosne agencije blisko surađuju. Pretpostavlja se da će Amerika inzistirati na tome. Ali zračne luke su obvezne odmah implementirati nove mjere. U suprotnom, ugrožene države će jednostavno zabraniti slijetanje. To je također njihovo suvereno pravo.

DW: Već nekoliko godina oštri objekti i tekućine nisu dozvoljeni u zrakoplovu, a sada i prazne baterije. Kakve još sigurnosne provjere možemo očekivati u budućnosti?

Tim van Beveren, stručnjak za zračnu sigurnost

Tim van Beveren, stručnjak za zračnu sigurnost

Van Beveren: To ovisi o tome što su obavještajne agencije u stanju otkriti. Rezervacije letova u SAD se već provjeravaju. Ne možete putovati tamo bez prethodnog odobrenja. Također, uobičajena praksa je korištenje skenera za tijelo, za razliku od detektora metala koji se koriste u Njemačkoj. Ali dok god se suočavamo s prijetnjama od terorističkih napada, stvari će se kretati dalje u ovom pravcu.

Izarelci su također vrlo uspješni u provođenju sigurnosnih provjera. Za razliku od Njemačke, gde se ljudi proizvoljno biraju, izraelske sigurnosne snage su odlično obučene. To je sustav sam dokazao. Iako je to trenutno jedna od najugroženijih zračnih linija, izraelski El Al nikada nije bio žrtva napada. Sigurno nešto možemo naučiti i iz njihovog primjera. Ali sumnjam da se to može primijeniti na naše službenike sigurnosti, jer oni nisu policajci, već radnici koji ne primaju ni minimalac.

Tim van Beveren je između ostaloga radio kao novinar za tehnologiju i zračni promet i kao konzultant za pitanja sigurnosti u zračnom prometu.

14.07.2014. 15:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh