« Život
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
MLJAC

Prvo umjetno meso stiže krajem ljeta

Šira javnost u rujnu ove godine će moći okusiti umjetno meso koje se godinama razvija u laboratorijima

Pravo meso
Pravo meso (Free Digital Photos)
Više o

umjetno meso

,

in vitro meso

,

glad u svijetu

Zašto uzgajati piliće pod "nenormalnim" uvjetima kada se meso sa svim hranjivim tvarima može proizvesti u laboratoriju - bez ubijanja i mrcvarenja životinja, jeftinije i u većim količinama? Pitanje je opravdano, iako je sama pomisao na umjetno meso većini odbojna.

Ideja nije nova. Podržavao ju je čak slavni britanski premijer Winston Churchill koji je 30-ih govorio o "besmislenosti uzgoja cijelog pilića kako bismo pojeli samo prsa ili krilca" i izrazio nadu da ćemo "za 50 godina zasebno moći uzgajati pojedine dijelove mesa".

Umjetno meso u laboratorijima se intenzivno razvija cijelo jedno desetljeće, ali šira javnost zasad nije imala priliku vidjeti, a kamo li probati, meso iz epruvete. To će se promijeniti krajem ljeta ove godine, točnije između 31. kolovoza i 2. rujna na radionici koju u Švedskoj organizira Europska znanstvena zaklada. Svoj dolazak je potvrdio Vladimir Mironov koji u Americi radi na umjetnoj piletini i koji će sudionike radionice premijerno počastiti in vitro mesom.

Mironova "piletina" napravljena je od embrionalnih matičnih stanica purice i goveđeg seruma. Obogaćena je kitozanom koji veže masti a dobiva se iz oklopa člankonožaca. Prehrambena industrija već godinama zna kako umjetnom mesu dati odgovarajući okus i hranjive tvari, a jedini preostali problem je konzistencija, odnosno sama struktura.

"Problem je rješiv ali nam treba novac za istraživanja. Druge tehnologije dobivaju ogromna sredstva, a za nas se jedva skupi milijun dolara", žali se Mironov. Financijskih problema nije bilo kada se umjetno meso razvijalo za astronaute. No, NASA je u međuvremenu pronašla druga rješenja za prehranu u svemiru. Među većim investitorima trenutno je Peta (People for the Ethical Treatment of Animals).

Iako se umjetno meso na policama trgovina neće pojaviti još barem pet godina, Vladimir Mironov već sanja o stroju koji bi takvo meso mogao izbacivati na licu mjesta: "Uređaji ne bi trebali biti veći od aparata za kavu. Potrošači bi odabrali sastojke koje žele, na primjer s više ili manje masnoće, i za nekoliko sekundi dobili bi 100% svjež i zdrav komad mesa."

In vitro meso u laboratoriju bi se moglo proizvesti ekološki učinkovito i u većim količinama nego što je to danas moguće u slučaju "pravog mesa". Zagovornici se nadaju da će prvo in virto meso na policama označiti početak kraja masovnog uzgoja životinja i gladi u svijetu. 

31.05.2011. 07:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Orhan
  31.05.2011. 10:16
  I idioti misle da će narod jesti ta laboratorijski uzgojena govna puna kemikalija i tko zna čega sve još
 2. avatar
  Pamuk
  31.05.2011. 23:54
  Idioti misle da sad ne jedu govna puna kemikalija i tko zna čega sve još.
  Od jaja, preko pilića do veće stoke i ribe.
 3. avatar
  Ivan
  01.06.2011. 08:03
  Ne znam zbog čega je autor teksta stavio "nenormalnim" pod navodnike. Uvjeti uzgoja pilića jesu nenormalni (i nemoralni).
  Oni su jednaki uvjetima u nacističkim konclogorima, samo što se onda postupalo na taj način prema ljudima a danas se na taj isti način postupa prema životinjama.
  Ako autor teksta misli da je normalno živjeti u takvim uvjetima, nek sebe i svoju obitelj zatvori u takvu nastambu pa nek uživa u svoj normalnosti takvog mizernog života.
  Ne znam zbog čega autor smatra da je ideja o umjetnom mesu odbojna, meni je odbojna ideja o klanju životinja - milijunima životinja koje se rode samo da bi završile u probavilu ljudi, u međuvremenu provedu život u stiješnjenim nastambama bez svježeg zraka, u vlastitim izlučevinama - to je odbojno!
 4. avatar
  xena
  01.06.2011. 14:06
  umjetna hrana je sama po sebi gadljiva, ali zapravo je i gadljiva vecina hrane u dućanu jer se danas jako malo toga proizvodi kako treba. Eovi su posvuda, a pilići hodaju jedni po drugima, ne vide ni neba ni trave
 5. avatar
  kviki kvak
  02.06.2011. 12:43
  ..paradoks..kad ljudi jedu životinje koje su krcate antibioticima i raznim hormonima, ne izražavaju svoje nezadovoljstvo, jednostavno jer većina njih nije ni svjesna toga..
  A kad je u pitanju umjetno meso, odmah panika.. :)
  Postoji rješenje..malo se etički i moralno osvjestite po pitanju ubijanja životinja i prestat ćete ih jest..vrlo jednostavno i prirodno..
 6. avatar
  mickey
  02.06.2011. 18:17
  bas su nenormalni uvjeti, mi smo na vrhu hranidbenog lanca, bolje da ih uzgajamo i jedemo nego da lovim i ubijam i jedem, ovako je bar kontrolirano, a ovi sto su protiv toga su malo predaleko otisli od prirode i prirodnih zakona...bas pilici ne bi nas uzgajali da su dovoljno pametni i da smo im hrana
 7. avatar
  Sportski
  09.06.2011. 23:35
  super sviđa mi se i ono mi je fora sa kineskim kravama koje daju majčino mlijeko
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh