Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2011. 07:20:00
MLJAC

Prvo umjetno meso stiže krajem ljeta

Šira javnost u rujnu ove godine će moći okusiti umjetno meso koje se godinama razvija u laboratorijima

Pravo meso
Pravo meso (Free Digital Photos)

Zašto uzgajati piliće pod "nenormalnim" uvjetima kada se meso sa svim hranjivim tvarima može proizvesti u laboratoriju - bez ubijanja i mrcvarenja životinja, jeftinije i u većim količinama? Pitanje je opravdano, iako je sama pomisao na umjetno meso većini odbojna.

Ideja nije nova. Podržavao ju je čak slavni britanski premijer Winston Churchill koji je 30-ih govorio o "besmislenosti uzgoja cijelog pilića kako bismo pojeli samo prsa ili krilca" i izrazio nadu da ćemo "za 50 godina zasebno moći uzgajati pojedine dijelove mesa".

Umjetno meso u laboratorijima se intenzivno razvija cijelo jedno desetljeće, ali šira javnost zasad nije imala priliku vidjeti, a kamo li probati, meso iz epruvete. To će se promijeniti krajem ljeta ove godine, točnije između 31. kolovoza i 2. rujna na radionici koju u Švedskoj organizira Europska znanstvena zaklada. Svoj dolazak je potvrdio Vladimir Mironov koji u Americi radi na umjetnoj piletini i koji će sudionike radionice premijerno počastiti in vitro mesom.

Mironova "piletina" napravljena je od embrionalnih matičnih stanica purice i goveđeg seruma. Obogaćena je kitozanom koji veže masti a dobiva se iz oklopa člankonožaca. Prehrambena industrija već godinama zna kako umjetnom mesu dati odgovarajući okus i hranjive tvari, a jedini preostali problem je konzistencija, odnosno sama struktura.

"Problem je rješiv ali nam treba novac za istraživanja. Druge tehnologije dobivaju ogromna sredstva, a za nas se jedva skupi milijun dolara", žali se Mironov. Financijskih problema nije bilo kada se umjetno meso razvijalo za astronaute. No, NASA je u međuvremenu pronašla druga rješenja za prehranu u svemiru. Među većim investitorima trenutno je Peta (People for the Ethical Treatment of Animals).

Iako se umjetno meso na policama trgovina neće pojaviti još barem pet godina, Vladimir Mironov već sanja o stroju koji bi takvo meso mogao izbacivati na licu mjesta: "Uređaji ne bi trebali biti veći od aparata za kavu. Potrošači bi odabrali sastojke koje žele, na primjer s više ili manje masnoće, i za nekoliko sekundi dobili bi 100% svjež i zdrav komad mesa."

In vitro meso u laboratoriju bi se moglo proizvesti ekološki učinkovito i u većim količinama nego što je to danas moguće u slučaju "pravog mesa". Zagovornici se nadaju da će prvo in virto meso na policama označiti početak kraja masovnog uzgoja životinja i gladi u svijetu. 

31.05.2011. 07:20:00
http://metro-portal.hr/prvo-umjetno-meso-stize-krajem-ljeta/59484/