« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SPAS ZEMLJE

Izumi protiv klimatskih promjena

Zanimljivi izumi koji bi mogli spasiti Zemlju od štetnih posljedica klimatskih promjena

CO2
CO2 (Shutterstock)
Više o

globalno zatopljenje

,

CO2

,

klimatske promjene

,

in vitro meso

,

krave

,

ispušni plinovi

,

štetni plinovi

Meso iz laboratorija, umjetna stabla koja vežu CO2 i brodovi-oblaci - borba protiv klimatskih promjena potaknula je brojne izumitelje na razmišljanje, a neki od njih dali su zanimljive prijedloge kako spasiti Zemlju.

CO2 stabla
Umjetna stabla mogla bi iz zraka filtrirati štetan CO2, predlaže Klaus Lackner sa Sveučilišta Columbia u New Yorku. Velike membrane pritom bi bile obavijene materijalima koji vežu CO2 i pretvaraju ga u vapnenac. Umjetna stabla mogla bi se „posaditi" u gradovima ili uz autoceste, a jedno drvo moglo bi apsorbirati do deset tona CO2 dnevno. Ideja je teoretski izvediva, ali će ekološki učinkovita biti samo ako će se električna energija potrebna za funkcioniranje stabala dobivati iz obnovljivih izvora.

>>WaterBoxx - kutija koja će spasiti klimu

Meso "in vitro"
Ne zvuči fino, zdravo i primamljivo, ali se radi o rješenju koje bi doista moglo smanjiti razinu štetnih tvari u atmosferi. Uzgoj životinja, proizvodnja hrane i transport zagađuju okoliš, a postoje čak naznake da su i krave odgovorne za dio emisije ispušnih plinova. Meso bi se u laboratoriju moglo proizvesti ekološki učinkovito i u većim količinama nego što je to trenutno moguće što bi moglo biti važno zbog nestašice hrane. Proizvod još nije spreman za tržište, ali se na njegovom razvoju intenzivno radi.

>>Hoćemo li jesti meso iz epruvete?

Slowcooker
Na kuhanje otpada udio od oko tri posto emisije plinova u kućanstvu. Kada se zbroje sva kućanstva na svijetu u kojima se redovito kuha, jasno je da bi korištenje tzv. slowcookera moglo pridonijeti zaštiti okoliša. Radi se o loncu koji pomoću termostata ravnomjerno raspoređuje toplinu. Jedini je nedostatak što kuhanje u njemu traje (do tri sata) duže nego inače.

>>5 jednostavnih rješenja za globalne probleme

Brodovi-oblaci
Brodovi-oblaci mogli bi prikupljati morsku vodu i ispuštati je u atmosferu u isparenom obliku. Na taj način bi reflektirali sunčevu svjetlost i skrenuli je sa Zemlje. Izum, na kojem se radi na Sveučilištu Manchester, mogao bi biti koristan u trenucima pojačane aktivnosti Sunca. Posljedice takve radikalne intervencije nisu poznate. 

01.10.2010. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh