« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OBLJETNICA UŽASA

Prve žrtve stigle su u Auschwitz prije točno 70 godina

Vak će simbolično ponovno krenuti na put dug 140 kilometara, a ceremoniji će prisustvovati desetak preživjelih

Auschwitz
Auschwitz (Wikipedia)
Više o

koncentracijski logor

,

Drugi svjetski rat

,

Auschwitz

,

nacistički zločinci

Vlak s poljskim političkim zatvorenicima krenuo je polako 14. lipnja 1940. prema nekadašnjoj vojarni poljske vojske na jugu okupirane Poljske - bio je to prvi konvoj zatočenika za logor smrti Auschwitz gdje će do kraja Drugog svjetskog rata nacisti ubiti 1,1 milijuna ljudi.

Iz zatvora u Tarnowu je 728 zatvorenika prebačeno i natiskano na nesnosnoj vrućini u vagone zatvorenih prozora. Vlak je krenuo u nepoznatom pravcu. Tek su neki po dolasku prepoznali njemačko ime grada Oswiecima u natpisu "Auschwitz" ispisanom gotičkim slovima na željeznoj tabli na ulazu u logor.

Sedamdeset godina kasnije, na inicijativu udruge obitelji žrtava Auschwitza, vlak će simbolično ponovno krenuti na put dug 140 kilometara. Vlak će, kao i tada, stati na postaji u Krakowu, a po dolasku u Auschwitz bit će odana počast "svim žrtvama njemačkih nacističkih logora". Desetak preživjelih iz prvog vlaka bit će nazočno na ceremoniji.

Među zatvorenicima iz prvog vlaka bili su borci protiv nacističke okupacije 1939. godine, članovi tajnih organizacija pokreta otpora, gimnazijalci i studenti. U prvo vrijeme bili su zaduženi za proširenje logora, u koji će od proljeća sljedeće godine početi masovno stizati Židovi.

Najmanje 227 prvih zatočenika umrlo je u Auschwitzu, oko 200 na drugim mjestima, a tristotinjak ih je preživjelo rat.

Nakon prvog, slijedili su drugi konvoji. Do kraja rata u logoru je ubijeno 1,1 milijuna ljudi, od čega milijun Židova. Ostale žrtve činili u Poljaci, Romi, sovjetski i ostali ratni zarobljenici, po podacima logorskog muzeja.(hina/metro-portal)

14.06.2010. 11:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  donhuangenaro
  14.06.2010. 12:40
  meni je zanimljiva priča oca moje prijateljice o tome kako je završio u nekom njemačkom logoru i tamo je dobivao jedan obrok dnevno, a kada su ga 'oslobodili' rusi je skoro umro od gladi :-P
 2. avatar
  Nada
  04.04.2011. 22:25
  ....i moj djed je nažalost bio žrtva Auschwitza.Njegova prva žena i dvoje djece odvedeni su iz Križevaca u Jasenovac,gdje su ubijeni,a djed je uspio pobjeći iz Auschwitza.Međutim došao je u Kutinu sa drugim identitetom i dokumentima.U Kutini je živio drugi život sa mojom bakom i osnovao novu obitelj.No,nikada nije mnogo pričao o životu u Križevcima,o svojoj oitelji,samo da je uspio rukama iskopati zemlju ispod električne žice i pobjeći.Moji roditelji ga nisu ni tražili da im priča jer ga nisu htjeli prisječati.Voljela bih znati "tko je bio moj djed,kako se zapravo zvao i koje je naše pravo prezime."Ne znam "zašto"?,ali mene zanima.bila sam mala,sjećam se nekih priča koje mi je pričao,ali kako sam rasla i kako se i kod nas zaratilo,djed je počeo jako piti,a kada su dečki u Koritima poginuli,taj dan ću pamtiti,djed se drugi dan objesio.Tužno((((,strašno(((...i danas mi je žao što nisam doživjela da mi ispriča sve((((((((
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh