Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2010. 11:23:00
OBLJETNICA UŽASA

Prve žrtve stigle su u Auschwitz prije točno 70 godina

Vak će simbolično ponovno krenuti na put dug 140 kilometara, a ceremoniji će prisustvovati desetak preživjelih

Auschwitz
Auschwitz (Wikipedia)

Vlak s poljskim političkim zatvorenicima krenuo je polako 14. lipnja 1940. prema nekadašnjoj vojarni poljske vojske na jugu okupirane Poljske - bio je to prvi konvoj zatočenika za logor smrti Auschwitz gdje će do kraja Drugog svjetskog rata nacisti ubiti 1,1 milijuna ljudi.

Iz zatvora u Tarnowu je 728 zatvorenika prebačeno i natiskano na nesnosnoj vrućini u vagone zatvorenih prozora. Vlak je krenuo u nepoznatom pravcu. Tek su neki po dolasku prepoznali njemačko ime grada Oswiecima u natpisu "Auschwitz" ispisanom gotičkim slovima na željeznoj tabli na ulazu u logor.

Sedamdeset godina kasnije, na inicijativu udruge obitelji žrtava Auschwitza, vlak će simbolično ponovno krenuti na put dug 140 kilometara. Vlak će, kao i tada, stati na postaji u Krakowu, a po dolasku u Auschwitz bit će odana počast "svim žrtvama njemačkih nacističkih logora". Desetak preživjelih iz prvog vlaka bit će nazočno na ceremoniji.

Među zatvorenicima iz prvog vlaka bili su borci protiv nacističke okupacije 1939. godine, članovi tajnih organizacija pokreta otpora, gimnazijalci i studenti. U prvo vrijeme bili su zaduženi za proširenje logora, u koji će od proljeća sljedeće godine početi masovno stizati Židovi.

Najmanje 227 prvih zatočenika umrlo je u Auschwitzu, oko 200 na drugim mjestima, a tristotinjak ih je preživjelo rat.

Nakon prvog, slijedili su drugi konvoji. Do kraja rata u logoru je ubijeno 1,1 milijuna ljudi, od čega milijun Židova. Ostale žrtve činili u Poljaci, Romi, sovjetski i ostali ratni zarobljenici, po podacima logorskog muzeja.(hina/metro-portal)

14.06.2010. 11:23:00
http://metro-portal.hr/prve-zrtve-stigle-su-u-auschwitz-prije-tocno-70-godina/42531/