« Svijet
objavljeno prije 14 godina
SLUČAJ GAZA

Turska ne vjeruje izraelskim istražiteljima

Inzistira na osnivanju istražnog povjerenstva "pod izravnim nadzorom UN-a, uz sudjelovanje Turske i Izraela"

izrael gaza brod napad
izrael gaza brod napad (Getty Images)
Više o

Turska

,

Gaza

,

pojas Gaze

,

izraelsko-palestinski sukob

,

Philosophical Transactions

Turska nema povjerenja da će izraelsko istražno povjerenstvo biti nepristrano u ispitivanju izraelskog napada na flotilu za pomoć Gazi, izjavio je u ponedjeljak šef turske diplomacije prijeteći sankcijama.

"Uopće nemamo povjerenja u to da će Izrael, zemlja koja je izvela takav napad na civilni konvoj u međunarodnim vodama, voditi nepristranu istragu", izjavio je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu novinarima. "Svaka izraelska jednostrana istraga neće za nas imati nikakvu važnost", izjavio je.

Turska inzistira na osnivanju istražnog povjerenstva "pod izravnim nadzorom UN-a, uz sudjelovanje Turske i Izraela" o napadu 31. svibnja tijekom kojeg je ubijeno devet Turaka.

"Ako se ne ustanovi međunarodno povjerenstvo i ako se opravdani zahtjevi Turske nastave ignorirati, Turska će imati pravo da jednostrano preispita veze s Izraelom i uvede sankcije", kazao je Ahmet Davutoglu.

Izrael je ranije najavio internu istragu prošlomjesečnog smrtonosnog napada na međunarodno brodovlje koje je prevozilo humanitarnu pomoć u Gazu. Izrael je odbio UN-ov prijedlog o provođenju međunarodne istrage, ali je sada pristao uključiti dva strana promatrača u svoju istragu.

Izraelsko povjerenstvo će "istražiti aspekte vezane uz akcije koje je poduzeo Izrael kako bi spriječio da plovila dođu do obale Gaze", navodi se u priopćenju ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Povjerenstvo će imati tri člana. Vodit će ga bivši sudac ustavnog suda Yaakov Tirkel. Dvojica stranih promatrača bit će sjevernoirski nobelovac David Trimble i umirovljeni kanadski vojni tužitelj Ken Watkin. Oni će moći sudjelovati na saslušanjima i imati pristup dokumentima, ali neće imati pravo glasa pri donošenju konačnih zaključaka.(hina/metro-portal)

14.06.2010. 13:51:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    14.06.2010. 15:05
    a kada vidite ovakav snimak, onda nije ni čude da im sve manje ljudi vjeruje: http://www.youtube.com/watch?v=PoczZtOTn4g

    ili na primjer ovakav:

    http://www.youtube.com/watch?v=b9vhmaqAEHA
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh