« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
BOGATSTVO

Pravi razlog rata u Afganistanu su ogromne rezerve minerala?

Rezerve željeza, bakra i litija mogle bi od Afganistana učiniti jednog od glavnih svjetskih proizvođača

Litij
Litij (Shutterstock)
Više o

Afganistan

,

željezo

,

rat u Afganistanu

,

litij ionske baterije

,

Theia

Američki geolozi otkrili su u Afganistanu ogromne rezerve minerala, među kojima bakra i litija, procijenjene na nekoliko milijarda dolara, piše u ponedjeljak New York Times.

Ta nalazišta, koja uključuju i željezo, zlato, niobij i kobalt, bila bi dovoljna da od zemlje poharane ratom naprave jednog od prvih svjetskih izvoznika ruda, ocijenili su dužnosnici američke administracije čije riječi citira dnevnik.

Rezerve litija u Afganistanu mogle bi se usporediti s bolivijskima, koje su najveće na svijetu, piše New York Times. Litij je neophodna sastavnica baterija na punjenje koje se koriste za mobilne telefone i prijenosna računala, kao i za električne automobile.

Afganistan bi mogao postati "Saudijska Arabija litija", navodi se u internoj zabilješci Pentagona koju citira New York Times.

Isto bi tako rezerve željeza i bakra mogle od Afganistana učiniti jednog od glavnih svjetskih proizvođača tih elemenata.

Do otkrića je došla mala skupina geologa i dužnosnika Pentagona oslanjajući se na karte i podatke rudarskih stručnjaka tijekom sovjetske okupacije te zemlje osamdesetih godina.

Afganistanski geolozi sklonili su te dokumente nakon povlačenja Sovjeta, prije nego su ih ponovno pokazali 2001. nakon pada talibana. Pentagon i američki geolozi proveli su nakon toga ispitivanja koristeći se sofisticarnim metodama i došli do zapanjujućih otkrića.

Postavlja se pitanje jesu li bogate rezerve minerala utjecale na odluku Amerikanaca da krenu u rat u Afganistanu? (hina/metro-portal)

14.06.2010. 09:43:25
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    14.06.2010. 11:38
    a šta drugo?... pogledajte ovo: http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/05/27/once_upon_a_time_in_afghanistan?page=full pa ćete vidjeti kako je Afghanistan izgledao prije nego su počeli napadi sa svih strana da se destabilizira država i osvoje/ukradu resursi... dobra je usporedba sa Saudijskom Arabijom, upravo to bi se moglo desiti: mala grupica ljudi će jako profitirati (čitaj: biti će korumpirani do nebesa) a većina će gladovati... neću ovdje spominjati kako u Iranu na primjer žene imaju veća prava nego žene u Saudijskoj Arabiji, američkom velikom savezniku... licemjerje na gugol :-P
  2. avatar
    biba
    14.06.2010. 16:24
    prestrasno! kakvi su to bolesni umovi kojima treba jos i jos i jos? u kakvom to svijetu zivimo? stvarno me brine kud to sve vodi.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh