« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 4 dana i 1 sat
SAVJETI

Provjerite savjete za bezbrižnu ljetnu vožnju

Topli dani izvlače na ceste brojne putnike koji se automobilom voze do omiljenih destinacija za odmor. Goodyear je za hrvatske vozače pripremio savjete za bezbrižna i ugodna putovanja, naglašavajući važnost pravilne pripreme automobila

Vozite mirno
Vozite mirno (Goodyear)
Više o

savjeti

,

ljetna vožnja

Bliže se ljetni godišnji odmori, a s njima i razdoblje istraživanja novih destinacija i otkrivanja nepoznatih putova. Kako bi vam ljetna vožnja bila ugodnija, Goodyear je pripremio savjete za pravilnu pripremu vozila za putovanja te dodao nekoliko preporuka kako osigurati bezbrižnu vožnju.

Provjeravate li i Vi tlak lupkajući nogom po gumama?

Pravilno napuhane gume ključne su za sigurnu i ekonomičnu vožnju jer je tada težina automobila ravnomjerno raspoređena na četiri točke koje su u kontaktu s cestom. To bitno utječe na performanse guma (prianjanje, stabilnost, upravljivost i kočenje), a i na potrošnju goriva. Prije putovanja uvijek izmjerite tlak zraka u gumama dok su još hladne jer mjerenje toplih guma može rezultirati netočnim vrijednostima.

Prije polaska na put neophodno je provjeriti istrošenost gaznog sloja guma, budući da to uvelike utječe na sigurnost vozila pri vožnji na mokrim kolnicima. Istrošene gume produljuju put kočenja i uzrokuju nekontrolirano ponašanje vozila, osobito ako je dodatno opterećeno prtljagom.

Što ako na godišnji odmor odemo sa zimskim gumama kako bismo ih „istrošili do kraja"?

Vožnja ljeti sa zimskim gumama nije preporučljiva jer je smjesa zimskih guma prilagođena za optimalno prianjanje kada temperature padnu ispod 7 °C. Najnovija testiranja pokazuju da je pri kočenju na mokroj cesti, pri temperaturi od 15 °C i brzini od 80 km/h, put kočenja sa zimskim gumama oko dva metra dulji nego s ljetnim gumama.[1]

S premium gumama možemo prijeći dvostruko dulji put

Iako se na prvi pogled ulaganje u visokokvalitetne ljetne gume čini preskupo, dugoročno može biti ekonomičnije.

Njemački automobilski časopis Auto Bild usporedio je potencijal dvadeset ljetnih guma i na prvo mjesto stavio Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 premium gumu sa 63 200 prijeđenih kilometara, što je dvostruko više nego posljednja plasirana guma.[2]

Također, prema istom časopisu Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6 gume pokazale su se najisplativijim izborom s 8,70 eura na 1000 km. To je približno upola manje od prosječnog iznosa 16,15 eura posljednjih sedam uvrštenih guma[3] Drugim riječima, spomenuta guma (do zakonski dopuštene istrošenosti profila) postignula je toliku kilometražu koja je preračunato u cijenu nadmašila svu konkurenciju.

Pravilno smjestite prtljagu

Na odmor obično ponesemo puno opreme koju treba sigurno dovesti na odredište. Pri utovaru prtljage u vozilo vodite računa da ona ne prelazi visinu stražnjih sjedala kako vozaču ne bi ometala pogled kroz stražnje staklo. Također, prilikom oštrih skretanja ili kočenja previsoko složena prtljaga bi mogla pasti u unutrašnjost vozila i ozlijediti putnike.

Po potrebi upotrijebite krovnu kutiju

Korištenje krovne kutije čini vožnju ugodnijom, ali od vozača zahtijeva dodatan oprez. Teret na krovu povećava otpor automobila te dodaje težinu i visinu vozilu. Stoga, pri postavljanju krovne kutije računajte na ograničenje težine prema nosivosti automobila i dobro pričvrstite kutiju kako bi i u slučaju naglog kočenja ostala na mjestu.

Ako vozite djecu planirajte redovita zaustavljanja

Ako putujete s djecom, Goodyear vam savjetuje vožnju tijekom hladnijih noćnih sati. U slučaju da putujete danju, planirajte redovitija zaustavljanja, barem svaka dva sata. Za dodatnu udobnost djeteta postavite sjenila na automobilska stakla kako biste zaštitili unutrašnjost vozila od vrućih sunčevih zraka. Parkirate li vozilo duži vremenski period na suncu, pokrijte dječju sjedalicu kako biste spriječili opekline djeteta pri dodiru s zagrijanim metalnim dijelovima.

Uvijek na put krenite odmoreni

Duga vožnja je naporna za vozača, stoga je važno odmoriti se prije putovanja te stati i prošetati čim osjetite prve znakove umora. Osim toga, važno je imati dovoljno tekućine pri ruci i izbjegavati pregrijavanje automobila. Visoke temperature imaju sličan učinak na organizam kao i alkohol. Vožnju uvijek prilagodite vremenskim uvjetima i prometu, imajući na umu kako natovareno vozilo ima veću težinu i posljedično dulji put kočenja.

24.06.2024. 10:30:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh