« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
WOW!

Propolis - čudo iz košnice

Propolis sadrži 50 posto smole, 30 posto voska, 10 posto eteričnih ulja, pet posto cvjetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole i flavonoide

Propolis je pravo čudo
Propolis je pravo čudo (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

propolis

Propolis je zajedničko ime za smjesu smolastih supstanci koje pčela sakuplja sa cvjetova različitih biljaka. Pčele ga sakupljaju i miješaju sa sekretom svojih žlijezda, enzimski ga modificiraju tako da najvažniji sastav, flavonoidi, postaju aktivni.

Propolis je mješavina smolastih sastojaka (pupoljaka ili kore drveća) koji se luče tokom proljeća i ljeta. Sadrži više od 300 različitih sastavnica, 22 minerala i 7 vitamina.

Propolis sadrži 50 posto smole, 30 posto voska, 10 posto eteričnih ulja, pet posto cvjetnog praha, brojne vitamine i minerale, organske kiseline, polifenole i flavonoide. Flavonoidi su u najvećoj mjeri zaslužni za njegovo ljekovito djelovanje.

Brojna znanstvena istraživanja propolisa dokazala su da je antibakterijsko djelovanje jače izraženo na gram-pozitivne bakterije (streptokok, stafilokok), nego na gram-negativne mikrobe (Salmonella, Escherichia coli, Proteus spp., Pseudomonas aeruginosa...).

U slučaju kad izravno ne djeluje na gram-negativne bakterije, u organizmu stvara zaštitu od upale koje one izazivaju.

Učinak mu je slabiji od antibiotika, ali je manje toksičan, ne izaziva rezistenciju i ne oštećuje normalnu crijevnu mikrofloru.

Ljekovito djelovanje propolisa poznato je u liječenju rana koje teško zarastaju, mnogih kožnih i gljivičnih oboljenja, bolesti uha, upale grla, usne šupljine, ali i u liječenju teških dijareja, čireva, opekotina i uboda.

Propolis zaustavlja abnormalno razmnožavanje stanica (citostatik) i liječi dobroćudne tumore. Poznato je da propolis stimulira stvaranje novih ćelija i regenerira oštećeno tkivo.

Kao snažan antioksidans učinkovito djeluje protiv slobodnih radikala koji se danas smatraju uzročnicima mnogih pa i najtežih bolesti poput ateroskleroze, katarakte, raka, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Što reći osim - uzimajte ga svakodnevno!

22.08.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh