« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina
EH, DA... :)

Proljetni umor - jeste li već podlegli?

S dolaskom proljeća količina svjetlosti se povećava, organizam luči više ostalih hormona da bi se uspostavila ravnoteža, što rezultira umorom

Proljeće je super, ali...
Proljeće je super, ali... (FreeDigitalPhotos)
Više o

proljeće

,

umor

Proljetni umor jednostavno ne možemo izbjeći, ma koliko nam je drago što su dani postali duži, vrijeme toplije a priroda bujnija - kako god okrenuli, tih dana većina ljudi osjeća tegobe uzrokovane vremenskim prilikama. 

Od meteoropatskih reakcija uglavnom se javlja glavobolja, vrtoglavica, mučnina, padanje u nesvijest, pospanost, kronični umor, bol u mišićima, srčane smetnje i drugo.

Postoji više razloga zašto neke osobe mogu osjetiti tegobe povezane s promjenom vremena. Jedno od objašnjenja su promjene temperature kao i često variranje tlaka zraka tijekom dana. Naime, promjena temperature i razlike u tlaku, usko su povezane s razinom hormona u organizmu.

Biometeorološke prilike pogađaju sve starosne grupe, a posebno su izloženi kronični bolesnici.

Hormoni koji najviše utječu u proljetnom razdoblju su serotonin i melatonin. Serotonin je poznat kao hormon sreće, dok je melatonin poznat kao horman spavanja. Melatonin se luči isključivo u mraku.

Važno je naglasiti da proljetni umor ne predstavlja bolest, ali otežava svakodnevne aktivnosti. 

U zimskim mjesecima kada je hladnije, tlak zraka je veći, dani su kraći, a noći duži (smanjena je količina svjetlosti) što dovodi do porasta melatonina.

S dolaskom proljeća količina svjetlosti se povećava, organizam luči više ostalih hormona da bi se uspostavila ravnoteža, što rezultira umorom.

Drugo objašnjenje je povezano s temperaturom. Poznato je da se na toplini tijela šire, a na hladnoći skupljaju. Tijekom proljeća, kada je toplije šire se krvne žile, puls se povećava, a krvni tlak snižava što rezultira glavoboljom.

Osim toga, u zimskim mjesecima je smanjen unos vitamina što dovodi do pada imuniteta.

Da bi se ublažili simptomi proljetnog umora, savjetuje se boravak u prirodi, na suncu, što će povećati prozvodnju vitamina D i tako ojačati imunitet.  

Međutim, u proljetnim mjesecima s cvjetanjem prirode, povećava se i količina sićušnih čestica koje biljke ispuštaju u zrak, odnosno pelud. Kod osoba koji su alergični na pelud javljaju se burne reakcije kao što su kihanje, kašalj, curenje iz nosa, suzenje i svrab očiju.

30.03.2019. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh