Metro-portal.hr

objavljeno 30.03.2019. 09:01:00
EH, DA... :)

Proljetni umor - jeste li već podlegli?

S dolaskom proljeća količina svjetlosti se povećava, organizam luči više ostalih hormona da bi se uspostavila ravnoteža, što rezultira umorom

Proljeće je super, ali...
Proljeće je super, ali... (FreeDigitalPhotos)

Proljetni umor jednostavno ne možemo izbjeći, ma koliko nam je drago što su dani postali duži, vrijeme toplije a priroda bujnija - kako god okrenuli, tih dana većina ljudi osjeća tegobe uzrokovane vremenskim prilikama. 

Od meteoropatskih reakcija uglavnom se javlja glavobolja, vrtoglavica, mučnina, padanje u nesvijest, pospanost, kronični umor, bol u mišićima, srčane smetnje i drugo.

Postoji više razloga zašto neke osobe mogu osjetiti tegobe povezane s promjenom vremena. Jedno od objašnjenja su promjene temperature kao i često variranje tlaka zraka tijekom dana. Naime, promjena temperature i razlike u tlaku, usko su povezane s razinom hormona u organizmu.

Biometeorološke prilike pogađaju sve starosne grupe, a posebno su izloženi kronični bolesnici.

Hormoni koji najviše utječu u proljetnom razdoblju su serotonin i melatonin. Serotonin je poznat kao hormon sreće, dok je melatonin poznat kao horman spavanja. Melatonin se luči isključivo u mraku.

Važno je naglasiti da proljetni umor ne predstavlja bolest, ali otežava svakodnevne aktivnosti. 

U zimskim mjesecima kada je hladnije, tlak zraka je veći, dani su kraći, a noći duži (smanjena je količina svjetlosti) što dovodi do porasta melatonina.

S dolaskom proljeća količina svjetlosti se povećava, organizam luči više ostalih hormona da bi se uspostavila ravnoteža, što rezultira umorom.

Drugo objašnjenje je povezano s temperaturom. Poznato je da se na toplini tijela šire, a na hladnoći skupljaju. Tijekom proljeća, kada je toplije šire se krvne žile, puls se povećava, a krvni tlak snižava što rezultira glavoboljom.

Osim toga, u zimskim mjesecima je smanjen unos vitamina što dovodi do pada imuniteta.

Da bi se ublažili simptomi proljetnog umora, savjetuje se boravak u prirodi, na suncu, što će povećati prozvodnju vitamina D i tako ojačati imunitet.  

Međutim, u proljetnim mjesecima s cvjetanjem prirode, povećava se i količina sićušnih čestica koje biljke ispuštaju u zrak, odnosno pelud. Kod osoba koji su alergični na pelud javljaju se burne reakcije kao što su kihanje, kašalj, curenje iz nosa, suzenje i svrab očiju.

30.03.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/proljetni-umor-jeste-li-vec-podlegli/117721/