« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SAN

Premalo sna može voditi u pretilost

San u trajanju od samo pet sati i budno stanje noću ubrzavaju metabolizam te su osobe koje nedovoljno spavaju troše dnevno 111 kalorija više

Provjerite spavate li dovoljno
Provjerite spavate li dovoljno (Shutterstock)
Više o

metabolizam

,

san

,

debljanje

,

zdrav san

,

premalo sna

Stručnjaci za problematiku spavanja sa sveučilišta u Koloradu proveli su dvotjedno istraživanje na 16 zdravih dobrovoljaca. U tom razdoblju precizno su pratili njihov metabolizam, prehranu i spavanje. Istraživanje je provedeno u strogo kontroliranim uvjetima zatvorenog prostora u kojem se potrošnjom kisika iz zraka i stvaranjem ugljičnog dioksida mjerio njihov metabolizam, prenosi The New York Times. Bilježen je svaki zalogaj hrane, a spavali su po čvrsto utvrđenom režimu.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako premalo sna tijekom samo jednog tjedna utječe na organizam odnosno na tjelesnu težinu i ponašanje. Time su simulirali situacije iz stvarnog života u kojima primjerice studenti uče noću pred sam ispit ili zaposlenici rade noću pritisnuti rokovima.

Tijekom prvog tjedna polovica ispitanika mogla je spavati devet sati, a druga najviše pet sati. Svi su mogli jesti što su i koliko htjeli. Drugi tjedan 'nenaspavana' skupina mogla je spavati devet sati, a 'naspavanoj' skupini san je skraćen s devet na pet sati.

Utvrdili su da san u trajanju od samo pet sati i budno stanje noću ubrzavaju metabolizam te su osobe koje nisu dovoljno spavale trošile dnevno 111 kalorija više, no to se nije pretvorilo u gubitak na težini, upravo suprotno. Osobe koje su premalo spavale na kraju su unosile puno više hrane od onih koji su spavale punih devet sati i do kraja prvog tjedna prosječno su dobile kilogram na težini.

U drugom tjednu 'naspavana' skupina kojoj je sada uskraćeno po četiri sata sna također je dobila prosječno po kilogram na težini, a 'nenaspavana' skupina koja je sada mogla spavati punih devet sati nije uspjela u sedam dana izgubiti kilogram dobiven u prvom tjednu nespavanja.

Voditelj istraživanja Kenneth Wright sa sveučilišta u Koloradu kaže kako uzrok debljanja nije samo unošenje većih količina hrane, nego i unošenje druge vrste hrane.

23.03.2013. 08:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh