Metro-portal.hr

objavljeno 23.03.2013. 08:32:00
SAN

Premalo sna može voditi u pretilost

San u trajanju od samo pet sati i budno stanje noću ubrzavaju metabolizam te su osobe koje nedovoljno spavaju troše dnevno 111 kalorija više

Provjerite spavate li dovoljno
Provjerite spavate li dovoljno (Shutterstock)

Stručnjaci za problematiku spavanja sa sveučilišta u Koloradu proveli su dvotjedno istraživanje na 16 zdravih dobrovoljaca. U tom razdoblju precizno su pratili njihov metabolizam, prehranu i spavanje. Istraživanje je provedeno u strogo kontroliranim uvjetima zatvorenog prostora u kojem se potrošnjom kisika iz zraka i stvaranjem ugljičnog dioksida mjerio njihov metabolizam, prenosi The New York Times. Bilježen je svaki zalogaj hrane, a spavali su po čvrsto utvrđenom režimu.

Cilj istraživanja bio je utvrditi kako premalo sna tijekom samo jednog tjedna utječe na organizam odnosno na tjelesnu težinu i ponašanje. Time su simulirali situacije iz stvarnog života u kojima primjerice studenti uče noću pred sam ispit ili zaposlenici rade noću pritisnuti rokovima.

Tijekom prvog tjedna polovica ispitanika mogla je spavati devet sati, a druga najviše pet sati. Svi su mogli jesti što su i koliko htjeli. Drugi tjedan 'nenaspavana' skupina mogla je spavati devet sati, a 'naspavanoj' skupini san je skraćen s devet na pet sati.

Utvrdili su da san u trajanju od samo pet sati i budno stanje noću ubrzavaju metabolizam te su osobe koje nisu dovoljno spavale trošile dnevno 111 kalorija više, no to se nije pretvorilo u gubitak na težini, upravo suprotno. Osobe koje su premalo spavale na kraju su unosile puno više hrane od onih koji su spavale punih devet sati i do kraja prvog tjedna prosječno su dobile kilogram na težini.

U drugom tjednu 'naspavana' skupina kojoj je sada uskraćeno po četiri sata sna također je dobila prosječno po kilogram na težini, a 'nenaspavana' skupina koja je sada mogla spavati punih devet sati nije uspjela u sedam dana izgubiti kilogram dobiven u prvom tjednu nespavanja.

Voditelj istraživanja Kenneth Wright sa sveučilišta u Koloradu kaže kako uzrok debljanja nije samo unošenje većih količina hrane, nego i unošenje druge vrste hrane.

23.03.2013. 08:32:00
http://metro-portal.hr/premalo-sna-moze-voditi-u-pretilost/77197/