Prehranu prilagodite godišnjem dobu
Kuharica ‘Ljeto’ Jadranke Pejić Boban ove je godine osvojila drugo mjesto na međunarodnom natjecanju ‘Gourmand World Cookbook Award’. Čitateljima Metroa Gastra Jadranka otkriva svoju kulinarsku filozofiju
Kuharica ‘Ljeto’ Jadranke Boban Pejić, direktorice poznate zagrebačke tvrtke Biovega, ove je godine osvojila dugo mjesto na prestižnom međunarodnom natjecanju ‘Gourmand World Cookbook Award’ koje se održalo sredinom travnja u Londonu. Riječ je o jednoj od četiri kuharice, od kojih je svaka posvećena jednom godišnjem dobu.
Autorica knjige kaže kako je jedna od osnovnih značajki makrobiotičkog pristupa prehrani upravo prilagođavanje godišnjim dobima. Svako godišnje doba donosi određene namirnice, ali istodobno je potrebno mijenjati i načine pripreme, jer dok jedne griju, druge hlade organizam. Sirova hrana i ona koja se kraće priprema hlade naše tijelo, a kada ih dugo kuhamo ili pečemo, osiguravamo si toplinu. U tome se krije i očuvanje našega zdravlja.
- U današnje vrijeme supermarketa sve se to pomiješalo, jagode imamo usred zime, a ljudi prže meso usred ljeta. Zapravo, logično je jesti ono što uspijeva u ovom trenutku jer ta hrana nosi poruku ovog godišnjeg doba - kaže autorica knjige Jadranka Boban-Pejić.
Na početku svake knjižice istaknute su osnovne značajke pripremanja hrane za svako godišnje doba, a zatim slijede recepti za cijeli dan, od doručka do večere, s napitcima i desertima. Prednost kuharice je u jednostavnosti.
- Kada pročita recept, osoba mora imati osjećaj da je riječ o nečem jednostavnom i dostupnom, jer nema previše sastojaka, a time želim i ljudima poručiti kako je kuhanje jednostavno. Želim ih motivirati da kuhaju, kaže Boban Pejić.
Ljetna se hrana prije svega temelji na povrću. Voće je hit za deserte. Koristite i začine Osim bosiljka, tu je i metvica koja za ljetnih sparina štiti i želudac, a treba izbjegavati začine, sol i ulje. Hrana se priprema kraće. Potrebno je povećati količinu tekućina, ponajprije vode, ali i izbjegavati ledeno hladne napitke jer predstavljaju šok za želudac. Na velike vrućine ne bismo smjeli izlaziti na prazan želudac. Na taj način se štitimo od pada tlaka, slabosti, nesvjestice i toplotnog udara. Salate su hit ljeta!
Ljetna se hrana prije svega temelji na povrću. Takvi su i recepti u ovoj kuharici, a voće je hit za deserte. Jela osvježavaju organizam, a tome pridonose i začini. Osim bosiljka, tu je i metvica koja za ljetnih sparina štiti i želudac. Osim toga, treba izbjegavati začine, sol i ulje. Hrana se mora pripremati kraće, a ako se već pirja, tada to treba činiti na veoma maloj količini ulja. Potrebno je povećati unos tekućine, ponajprije vode, ali i izbjegavati ledeno hladne napitke jer predstavljaju šok za želudac. Na velike vrućine ne bismo smjeli izlaziti praznog želuca. Tako se štitimo od pada tlaka, slabosti, nesvjestice i toplotnog udara. Salate su hit ljeta!
Autorica knjige naglašava kako se hrani ipak ne može pristupiti samo konceptualno. Primjerice, ako netko zimi jede hranu koja jako grije organizam, a uopće ne izlazi iz uvjeta centralnog grijanja, osim prilikom odlaska od kuće do automobila, on zapravo živi u proljetnim uvjetima, bez obzira na vanjsku temperaturu. I to treba uzeti u obzir pri odabiru namirnica i načinu pripremanja. Boban Pejić napominje:
Ovom je nagradom Hrvatska ušla u sam vrh kulinarske elite zahvaljujući dugotrajnom radu poznate makrobiotičarke i njezinoj ustrajnosti na kvaliteti, te originalnom konceptu, prepoznatom i na svjetskoj razini. Prednost kuharice je u jednostavnosti.
- Kada pročita recept, osoba mora imati osjećaj da je riječ o nečem jednostavnom i dostupnom, jer nema previše sastojaka. Time ljudima želim poručiti da je kuhanje jednostavno, kaže Jadranka.
- Značajki zimske prehrane, dakle više ulja i soli, trebaju se pridržavati oni koji dugo borave na otvorenom, oni koji osjete tu zimu na sebi. Tako je i s ljetom. Ne treba čekati kalendarski početak. Čim se vrijeme promijeni, čim dovoljno zatopli, treba se prebaciti na ljetnu kuhinju.
Nagrada ‘Gourmand World Cookbook Award’ dodjeljuje se već dvanaestu godinu zaredom, i to u 39 kategorija. Samo prošle godine u svijetu je objavljeno 24.000 kuharica, pa je žiri imao težak zadatak odabrati tri najbolje u svakoj kategoriji. Hrvatska je ovime ušla u sam vrh kulinarske elite, zahvaljujući dugotrajnom radu naše poznate makrobiotičarke i njezinoj ustrajnosti na kvaliteti, te originalnom konceptu koji je ovom prigodom prepoznat i na svjetskoj razini.
- I prije nagrade znali smo da se kuharica dokazala primjenjivom. Ljudi su nas zvali i govorili kako su iskušali sve recepte i kako su im ta jela veoma ukusna. To mi je i najdraža potvrda, kaže Jadranka Boban Pejić.
Novi komentar