« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KAZALIŠTE SLIJEPIH

Predstava Crkva u MSU

Činjenica da propovijedi i plesne točke izvode slijepi izvođači poigrava se unutarnjom simbolikom kršćanstva

(Eurokaz)
Više o

Crkva

,

MSU

,

zagreb-info

,

Gopan

,

pekač kruha

Predstava Crkva nastaje kao slobodna adaptacija novoga komada trenutno jedne od najzanimljivijih kazališnih autorica njujorške kazališne scene Young Jean Lee. Tekst se smatra autoričinim čudesnim, čudovišnim, najradikalnijim dramaturškim eksperimentom.

Crkva tematizira moć govorništva, ne opterećujući se religioznim dubiozama, ali računajući s njima kao potencijalnim značenjskim reperima. Predstava se organizira kao bijesna tvrdnja pod egidom odmjerena misnog slavlja koje počinje u potpunu mraku.

Strukturirana kao religijska ceremonija prema modelu urbanog kršćanstva, dizajnirana da testira očekivanja kako ateista tako i vjernika.

Koristeći se glazbom, plesom i propovijedanjem, liberalni propovjednici kršćanstva sa smislom za nadrealizam pokušavaju gledatelju još jednom ponuditi Boga kao izlaz iz pustoši suvremenosti.

Činjenica da propovijedi i plesne točke izvode slijepi izvođači poigrava se unutarnjom simbolikom kršćanstva (duhovna sljepoća, vjernici koji progledaju u susretu sa Božanskom svjetlošću); blizu smo tenziji u pitanjima institucionalne dogme, bogohulnosti u izvodima čudesnog.

Kazalište slijepih Novi život radi na klasičnim dramskim, inovativnim i modernističkim tekstovima i nudi drukčiju izvedbenu energiju, lomeći granice kazališnih predrasuda na svojim putovanjima u zemlji i inozemstvu. Od 1999. kazalište je osnivač Međunarodnog festivala slijepih i slabovidnih BIT, jedinstvena festivala u svjetskim razmjerima.

Eurokaz i Muzej suvremene umjetnosti ovim projektom sudjeluju u dokidanju dugotrajne izolacije tog samoprijegornog, otvorenog i umjetnički domišljena kazališta.

Predstava će biti izvedena i na Eurokazovom Festivalu 6. lipnja u 20 sati. Cijena ulaznice je 50 kuna (s popustom 40).

Izvedbe u MSU-u: 21, 22, 26-29. svibnja 2010. u 19:30

12.05.2010. 13:13:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh