« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
1940. - 2010.

Preminuo glumac Davor Borčić

Davor Borčić je na pozornici brojnih kazališta proveo pola stoljeća, ali uvijek je bio vjeran ZKM-u čijim je članom bio punih 40 godina

(ZKM)
Više o

Rhea

,

ZKM

Glumac Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) Davor Borčić umro je u ponedjeljak, 10. svibnja, u 71. godini, priopćeno je danas iz ZKM-a.

Dramski umjetnik Davor Borčić (1940. - 2010.) ostavio je neizbrisiv trag, kako u stvaralaštvu Zagrebačkog kazališta mladih, u kojem je profesionalno djelovao punih 40 godina, tako i u hrvatskoj kulturi.

Proveo je pola stoljeća na pozornici brojnih kazališta ostvarivši stotine uloge. Od 1952. pa do danas odigrao je 129 premijernih naslova gostujući u 16 različitih ansambala, no uvijek je bio vjeran ZKM-u, čijim je članom bio punih 40 godina, odigravši više od 80 predstava.

Davor Borčić prvi susret s publikom imao je 1952. u Splitu, dok je druženje sa zagrebačkom publikom započelo ispitnom predstavom Henrika Ibsena "Hedda Gabler". Prvi profesionalni nastup ostvario je na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta 1964. u predstavi Milana Grgića "Hranjenik". Tijekom studija na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, najveći utjecaj na njegovo obrazovanje i daljnji rad ostavio je profesor i mentor Branko Gavella od kojeg je naučio prva znanja o kazalištu.

U Zagrebačkom kazalištu mladih ostvario je značajne uloge u predstavama kao što su "Kapetan John Piplfox", "Tom Sawyer", "Kvas bez kruha", "Neplaćeni ubojica", "Hamleta", "Naivci", "Adam i Eva" te "Zastave". Nastupao je i na Dubrovačkim ljetnim igrama te u televizijskim serijama i filmovima.

Komemoracija preminulom Davoru Borčiću održat će se 12. svibnja u Zagrebačkom kazalištu mladih. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 17:25:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh