« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ŠPEKULACIJE

Potres i tsunami u Japanu posljedice "supermjeseca"?

Fenomen supermjeseca zabilježen je 1955., 1974., 1992. i 2005. godine. Zanimljivo je da su baš u tim godinama vremenski uvjeti i ponašanje Zemlje bili iznimno ekstremni

Posljedica potresa i tsunamija u Japanu
Posljedica potresa i tsunamija u Japanu (YouTube)
Više o

Japan

,

tsunami

,

potres

,

supermjesec

,

supermjesec potres

,

perigej

Zemlja se sve više bliži točki najmanje udaljenosti od Mjeseca (356,577 km) koju bi trebala doseći 19. ožujka. Internet je preplavljen teorijama o tome što će ovaj fenomen, "supermjesec" kako ga nazivaju, izazvati. Najčešće se spominju oštri klimatski uvjeti, pojačana vulkanska aktivnost pa i potresi. S obzirom na to da je Japan danas preživio jedan od najjačih potresa u povijesti, postavlja se pitanje ima li to veze s približavanjem Zemlje Mjesecu.

Kao što smo već pisali, fenomen supermjeseca zabilježen je 1955., 1974., 1992. i 2005. godine. Zanimljivo je da su baš u tim godinama vremenski uvjeti bili iznimno ekstremni. Sjetite se tsunamija koji je pobio stotine tisuća ljudi u Indoneziji - dogodio se samo dva tjedna prije supermjeseca 2005. Na Božić 1974., ciklon Tracy skoro potpuno je uništio australski grad Darwin. Je li onda potres u Japanu i tsunami koji je uslijedio samo uvertira u nešto još gore?

Uvertira ili ne, prijeteći tsunami, koji se pojavio nakon razornog potresa koji je u petak pogodio Japan, trenutno je viši od nekih pacifičkih otoka koje bi mogao preplaviti, objavila je Federacija Međunarodnog crvenog križa i i crvenog polumjeseca, prenosi Hina.

"Najviše smo zabrinuti za područje Azije i Pacifika gdje su zemlje u razvoju puno ranjivije na ovu vrstu katastrofe. Tsunami je velika prijetnja", kazao je za Reuters Paul Conneally iz Federacije, najveću svjetsku organizaciju koja pruža pomoć u katastrofama. "U ovom je trenutku viši od nekih otoka i mogao bi ih naprosto preplaviti", kazao je.

Potres je pokrenuo tsunami visok deset metara koji u Japanu nosi sve pred sobom uključujući kuće i vozila. Opasnost od tsunamija proširena je na čitavo područje Pacifičkog bazena osim za SAD i Kanadu, objavio je u Washingtonu Nacionalni meteorološki centar. To upozorenje se odnosi i na Meksiko, srednjeameričke i južnoameričke države smještene uz Pacifik.

Pacifički centar za tsunamije na Havajima ranije je priopćio da je nakon potresa za dobar dio Tihog oceana na snazi upozorenje za tsunami. Upozorenje vrijedi za Japan, Rusiju, Marijanske otoke, Filipine, otok Guam, Tajvan, Marshallove otoke, Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Nauru, Mikroneziju i Havaje. Tajvanski središnji meteorološki zavod također je objavio upozorenje na tsunami za sjevernu i istočnu obalu otoka.

Upozorenje je objavljeno i za rusko Kurilsko otočje a upozorenje se odnosi na Kurile u cijelosti, pa i na četiri južnokurilska otoka oko kojih se prepiru Japan i Rusija. Postoji mogućnost formiranja više valova tsunamija nakon ovog snažnog potresa, upozorila je japanska meteorološka agencija, a prenio Reuters.

Australski astronom Pete Wheeler ustvrdio je kako bi se predviđanja katastrofalnih ishoda  pojave supermjeseca trebala uzimati sa zrnom soli napominjući  da će "Zemlja iskusiti samo jaču plimu i oseku tijekom tog događaja, no ništa zbog čega bi trebali biti zabrinuti."

No prema tvrdnjama Johna Vidalea, seizmologa sa Sveučilišta Washington iz Seattlea i direktora Pacifičke sjeverozapadne seizmološke mreže, dramatična kopnena i morska kretanja mogu potaknuti potrese. „I Sunce i Mjesec pomalo naprežu Zemlju i ako dobro pogledamo vidjet ćemo da dolazi do povećanja tektonskih aktivnosti kad su poravnani", kazao je Vidale za jedan sestrinski portal SPACE.com-a.

Ipak, on ne smatra da će doći do drastičnih zbivanja na Zemlji iako sama ideja nije suluda. Lunarni perigej (točka u putanji nekog tijela koje kruži oko Zemlje u kojoj joj je ono najbliže). Vidale kaže da postoji niz istraživanja koja dokazuju da Mjesečeva sila u perigeju uopće nije znatno veća nego inače što znači da u pravilu ne bi trebalo biti nikakve katastrofe. Uostalom, čemu špekuliacije, sve će ionako biti jasno iza 19. ožujka.

11.03.2011. 12:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    14.03.2011. 13:48
    Umjesto da nas zabrinjavaju posljedice od uništavanja flore i faune mi se hranimo ovakvim gluparijama.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh