« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
UZBUNA NA ISTOKU

Japan se tresao na 8,9 po Richteru - tsunami uzrokovao velike štete

VIDEO: Potres je uzrokovao "veliku materijalnu štetu", niz požara i tsunami visok deset metara

Val prekriva aerodrom najbliži epicentru potresa
Val prekriva aerodrom najbliži epicentru potresa (YouTube)
Više o

Japan

,

tsunami

,

potres

,

supermjesec

,

supermjesec potres

Snažan potres jakosti 8,9 stupnjeva pogodio je u petak rano ujutro sjeveroistočnu obalu Japana, gdje je velik broj osoba ranjen, a višeminutno podrhtavanje tla osjetilo se i u Tokiju, gdje su stanovnici u strahu izašli na ulicu, javljaju svjetske agencije, prenosi Hina.

Potres je uzrokovao "veliku materijalnu štetu", niz požara i tsunami visok deset metara, prenosi agencija Reuters. AFP javlja kako je u predgrađu Tokija, četvrti Iichihara, požar izbio u rafineriji nafte japanske korporacije Cosmo Oil. Japanska meteorološka agencija je izvijestila da je epicentar potresa, najvećeg u zadnjih 7 godina, bio u oceanu na dubini od desetak kilometara, 125 km od istočne japanske obale.

Zračni, željeznički i cestovni promet prekinut je u petak u većem dijelu Japana zbog potresa, javlja japanska novinska agencija Kyodo, a prenosi France Presse. Promet je prekinut u velikoj zračnoj luci Nariti, u okolici Tokija, gdje službe provjeravaju stanje uzletišta. Superbrzi vlakovi Shinkansen odmah su stali na čitavom sjeveroistoku arhipelaga, a autoceste u okolici Tokija zatvorene su nekoliko minuta nakon potresa.

Pacifički centar za tsunamije na Havajima priopćio je da je nakon potresa za dobar dio Tihog oceana na snazi upozorenje za tsunami. Upozorenje vrijedi za Japan, Rusiju, Marijanske otoke, Filipine, otok Guam, Tajvan, Marshallove otoke, Indoneziju, Papuu Novu Gvineju, Nauru, Mikroneziju i Havaje. Tajvanski središnji meteorološki zavod također je objavio upozorenje na tsunami za sjevernu i istočnu obalu otoka. Očekuje se da tsunami stigne do Tajvana iza 10.30, a stanovništvo je upozoreno da budno prati sve promjene na pučini.

Upozorenje je objavljeno i za rusko Kurilsko otočje, rekla je glasnogovornica mjesnog ureda ruskog ministarstva za izvanredna stanja. Upozorenje se odnosi na Kurile u cijelosti, pa i na četiri južnokurilska otoka oko kojih se prepiru Japan i Rusija, rekla je glasnogovornica Ekaterina Potvorova. Postoji mogućnost formiranja više valova tsunamija nakon ovog snažnog potresa, upozorila je japanska meteorološka agencija, a prenio Reuters. Japansko ministarstvo obrane rasporedilo je osam vojnih zrakoplova radi provjere štete uzrokovane potresom, javlja Kyodo, a prenosi britanska novinska agencija.

11.03.2011. 09:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh