« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
ANALIZA

Porez na stare automobile kao dokaz nerazumijevanja Vlade

Tijekom gostovanja na Hrvatskom radiju u sklopu emisije „Poslovni tjedan" aktualni ministar financija Zdravko Marić između ostalog krenuo secirati hrvatski vozni park u svom generalnom i danas aktualnom obliku...

Porez na stare automobile? Ma daj!
Porez na stare automobile? Ma daj! (Arhiva)
Više o

Zdravko Marić

,

stari automobili

,

zeleni porez

Porez na stare automobile iliti "zeleni porez" ministra Marića izazvao je pravu buru, a odličnu analizu napravili su kolege na portalu Automobili.hr:

Za početak ovog teksta odmah želim reći kako nitko od nas ovdje u sklopu redakcije nije stranački „obojen". Nitko od nas ne sudjeluje u nikakvim političkim aktivnostima, niti bismo se ikada željeli dovesti na tako niske grane egzistencije, jer se na kraju krajeva tu i tamo ipak moramo pogledati u ogledalo, pa ne želimo da nam tijekom tih sekundu dvije sadržaj želuca zbog vlastitog lika izađe na usta. Politiku vidimo kao nešto u čemu se ne bismo snašli, jer jednostavno volimo imati kralježnicu. I to je savim dovoljno reći na tu temu.

Dakle, ovo nije politički tekst, niti smatramo da je politici mjesto u sklopu ovog našeg malenog internetskog kutka posvećenog svijetu automobila. No s obzirom na izjave jednog od najviše pozicioniranih političara u državi, a još se k tome cijela priča dotiče automobila, nekako mislim da je ovakvu temu (i negodovanje) skoro nemoguće izbjeći.

Naime, jučer je tijekom gostovanja na Hrvatskom radiju u sklopu emisije „Poslovni tjedan" aktualni ministar financija Zdravko Marić između ostalog krenuo secirati hrvatski vozni park u svom generalnom i danas aktualnom obliku.

Rekao je kako ideja oko uvođenja tzv. „zelenog poreza" (p)ostaje nešto oko čega bi aktualni saziv vlade tijekom sljedećih mjeseci trebao raspraviti, pa moram priznati da mi se već zbog te eventualnosti i same najave diže kosa na glavi.

U nastavku svog izlaganja, velecijenjeni je ministar Marić rekao kako „Prosječna starost automobila u Hrvatskoj iznosi dvanaest i pol godina. Najveći razlog za to jest recesija. Ukupni vozni park na teritoriju države je zastario, pa samim time čak tri četvrtine vlasnika automobila ne plaća porez na cestovna motorna vozila. To znači da su im automobili stariji od 10 godina i to želimo promijeniti. Za sada nije predviđen tzv. „zeleni porez", ali moramo početi voditi računa o tome jer su pojedinci postali relevantni na domaćim i svjetskim tržištima".

Odnosno u prijevodu...

1. Kupovna moć slabi

2. Automobili u rukama privatnih osoba su (pra)stari

3. Novi se automobili ne prodaju ni približno dobro kako bi se trebali prodavati

4. Vlada nema novaca

5. Eto vam uskoro novog nameta koji podrazumijeva automobile star(ij)e od deset godina - i to zbog vas samih, a ne zbog naše „ekonomske politike"

Cijelu kolumnu pročitajte na portalu Automobili.hr

Piše: Ivan Gluhak/Automobili.hr
20.09.2017. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh