« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
NE ZABORAVITE!

Od nedjelje su obavezna kratka svjetla!

Od nedjelje 25.10.2015. počinje zimsko računanje vremena, pa dnevna ili kratka svjetla tijekom vožnje po danu moraju biti upaljena ili riskirate kaznu od 300 kuna

Dnevna svjetla obavezna su tijekom zimskog računanja vremena
Dnevna svjetla obavezna su tijekom zimskog računanja vremena (Automania)
Više o

zimsko računanje vremena

,

obavezna svjetla

,

kratka svjetla

Poštovani vozači upozoravamo kako od ovog vikenda u noći od subote na nedjelju u 3 sata ujutro počinjezimsko računanje vremena. To znači da se satovi pomiču jedan sat unatrag, tj. u nedjelju 25.10.2015. u 3 sata ujutro kazaljka sata se vraća jedan sat unatrag, te se računa kao dva sata.

U nedjelju će se dobiti jedan sat više za spavanje, što će, vjerujemo, mnogima dobro doći prije početka novog radnog tjedna. Tako će od nedjelje sunce svitati jedan sat ranije, ali će mrak padati sat ranije.

Ljetno računanje vremena u 2015. godini završava 25. listopada 2015. godine u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s. Sat koji se 27. listopada 2015. godine zbog pomicanja za jedan sat unatrag pojavljuje dva puta između 02 h 00 min i 00 s i 03 h 00 min i 00 s, označava se prvi put kao sat 2A, a drugi put kao sat 2B.

Od nedjelje 25.10.2014. počinje zimsko računanje vremena, pa prema važečem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama:

- dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju MORAJU OBAVEZNO BITI UPALJENA.
- podsjećamo kako motocikli i mopedi moraju tijekom vožnje cijele godine imati upaljena kratka svjetla
- vozači bicikla koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, upozoravamo da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Po noći ili po danu kada je smanjena vidljvost na biciklu treba biti s prednje strane upaljeno bijelo svijetlo, a na stražnjoj strani bicikla kontinuirano goreće crveno svijetlo.
- pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućim materijom.

Kolike su kazne, pročitajte na portalu Automania.hr

23.10.2015. 12:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh