« Život
objavljeno prije 14 godina
NAJVIŠE PATE NAJMANJI

Obiteljsko nasilje povećava rizik od dječje pretilosti

Stručnjaci upozoravaju da je prevencija obiteljskog nasilja, osim što je važna sama po sebi, neophodna i zbog smanjenja pretilosti kod male djece

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

obiteljsko nasilje

,

pretilost

,

zlostavljanje

Mlađa djeca majki koje su zlostavljane u obitelji imaju veći rizik od toga da budu pretila od djece koja žive u zdravim i normalnim obiteljima. Istraživanje stručnjaka iz Massachusettsa tvrdi da što češće dolazi do zlostavljanja to će djeca predškolske dobi, naročito djevojčice, biti izloženija nagomilavanju kilograma što u konačnici znači veću mogućnost dobivanja dijabetesa, srčanih bolesti, raka i ostalih bolesti kad jednom dosegnu zrelije godine.

„Uvijek je otrežnjavajuće uvidjeti koliko širok utjecaj nedaće iz ranih godina života mogu imati na zdravlje u dugoročnom pogledu", rekla je dr. Renee Boynton-Jarret sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Boston.

Reuters Health piše kako je povezanost problematičnog djetinjstva s emocionalnim i tjelesnim problemima u kasnijem životu činjenica koju su dokazala brojna istraživanja. Ali ovo istraživanje je među prvima koja sagledavaju mogućnost čvrste povezanosti obiteljskog nasilja prema majkama s pretilošću kod djece. Ukratko, Boynton-Jarret je s kolegama proučila 1,595 djece rođene u periodu između 1998. i 2000. godine. Njihove majke redovito su intervjuirane od dana rođenja djece sve dok nisu napunila pet godina. Visina i težina djece izmjereni su u trećoj i petoj godini. Većina mališana rodila se u obiteljima u kojima roditelji nisu bili vjenčani.

Do pete godine života gotovo polovica te djece bila je izložena obiteljskom nasilju (njih 788, odnosno 49,4 posto) dok je 263 djece bilo pretilo što znači da im je indeks tjelesne mase bio veći od 95 posto od onoga kod drugih vršnjaka u ostatku populacije. Čisto usporedbe radi, u periodu između 2005. i 2006. u općenitoj populaciji samo je 11 posto djece u dobi od dvije do pet godina imalo probleme s malo većom težinom od normalne, što je opet znatno manje od postotka pretile djece.

Boyntnon-Jarret kaže da je 80 posto djece čije su majke zlostavljane od strane partnera izloženo problemima s pretilošću prije pete godine života, naravno, u usporedbi s djecom čije majke nisu doživjele batinanje i psihičko maltretiranje. Zanimljivo je da je povezanost obiteljskog nasilja i pretilosti izraženija kod djevojčica, navodi se u časopisu Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine u kojemu su i izneseni detalji ovoga istraživanja. Nemali je broj istraživanja koja su pokazala da je dječja pretilost, kao i iznadprosječna težina povezana s nizom čimbenika - prehrana, gledanje televizije, težina pri rođenju, depresija majke, pušenje majke tijekom trudnoće... U ovom posljednjem istraživanju stručnjaci su sve te čimbenike uzeli u obzir i zaključili da je povezanost pretilosti i obiteljskog nasilja i dalje snažna. A ti su rezultati primjenjivi na gotovo u svim socio-ekonomskim populacijama.

Stoga stručnjaci upozoravaju da je prevencija obiteljskog nasilja, osim što je važna sama po sebi, neophodna i zbog smanjenja rizika od pretilosti kod djece. Boynton-Jarret na kraju zaključuje da bi se poboljšanjem društva i obiteljske sigurnosti istovremeno mogao znatno sniziti i postotak dječje pretilosti.

09.06.2010. 13:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh