« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HAYABUSA

Japanska sonda se na Zemlju vraća s prvim uzorcima asteroida

Naše znanje o asteroidima će se nakon ove misije dići na višu razinu, vjeruju znanstvenici

(Wikipedia)
Više o

svemirske letjelice

,

svemirska sonda

,

asteroidi

,

clubbing fotke

,

online prodaja

,

Adrian Mole

Nakon sedam godina i niza problema sonda Hayabusa trebala bi u nedjelju sletjeti na Zemlju, 500 kilometara sjeverno od Adelaidea, priopćilo je australsko ministarstvo obrane.

Sonda je u svemir lansirana u svibnju 2003., a u proteklih sedam godina prešla je udaljenost od četiri milijarde kilometara tijekom kojih se suočila s brojnim kvarovima. Tri od četiri motora sonde više ne rade, manja letjelica je zakazala, a neuspješno je prošlo i samo slijetanje Hayabuse na asteroid.

Ipak, sonda pod ravnanjem Japanske svemirske agencije JAXA najvjerojatnije na Zemlju donosi prve uzorke asteroida koji su upali u spremnik za uzorke prilikom pokušaja slijetanja na Itokawu u rujnu 2005. godine.

"Hayabusa će premostiti jaz između promatranja asteroida sa Zemlje i laboratorijske analize meteorita i kozmičke prašine. Sastav kometa i asteroida može dati važne podatke o nastanku i povijesti svemira. Naše znanje o asteroidima će se nakon ove misije dići na višu razinu", poručuju iz JAXA-e.

Kako uzorci koje sonda nosi u spremniku ne bi bili oštećeni prilikom slijetanja na Zemlju će kutija biti izbačena iz same sonde na udaljenosti od 300.000 do 400.000 kilometara od tla.

09.06.2010. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh