« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NADRILIJEČNIŠTVO?

Nutricionisti proglašeni šarlatanima koji ugrožavaju zdravlje

Organizacija za zaštitu potrošača Which? otkrila je da neki britanski nutricionisti pacijentima daju prehrambene savjete koji im mogu ozbiljno narušiti zdravlje

Umjerena prehrana najzdravija je za tijelo i dušu
Više o

zdrava prehrana

,

pravilna prehrana

,

prehrambeni savjeti

,

nadriliječništvo

,

bolesti

,

nutricionizam

,

nutricionisti

Istraživanje britanske organizacije za zaštitu potrošača, Which? i dr Šime Prtenjača, pokazalo je da neki nutricionisti svojim klijentima, pa čak i onima koji boluju od karcinoma dojke, daju prehrambene savjete koji im mogu nepopravljivo narušiti zdravlje, piše Daily Mail.

Studija je provedena tako što su članovi organizacije Which? posjetili 15 nutricionista tražeći savjet za svoje imaginarne zdravstvene probleme, a ono što ih je šokiralo jest da su svi osim jednoga davali potencijalno opasne ili obmanjujuće savjete.

"Pronašli smo šokantne primjere savjeta koji su mogli ugroziti ljude sa stvarnim zdravstvenim problemima", stoji u izvještaju udruge za zaštitu potrošača Which?.

Tajni agenti opisali su šest nutricionista kao "opasne promašaje", u smislu loših savjeta i dezinformacija, osam ih je ocjenjeno kao "promašaj", a jedan je dobio "granični prolaz".

Organizacija Which? pozvala je britansku vladu da konačno donese zakone i uredbe kako bi se ova grana alternativne medicine dovela u red.

"Jedan terapeut savjetovao je istražiteljici koja se predstavila da ima karcinom dojke da prestane s terapijom zračenjem koju joj je propisao onkolog jer se tumora može riješiti prehranom. Nutricionist joj je preporučio da iz prehrane izbaci šećer na tri do šest mjeseci uz obrazloženje kako se karcinom hrani šećerom", kažu iz udruge.

Jednom istražitelju nutricionist je savjetovao da se ne obraća svojem liječniku ako njegova terapija protiv umora upali jer on "neće razumjeti što se događa".

Iz udruge Which? kažu kako nutricionisti često koriste izmišljene medicinske termine te pacijente podvrgavaju bizarnim testovima poput iridiologije, metode dijagnostike u alternativnoj medicini koja smatra da se na temelju boje, linija i mrlja u šarenici oka može otkriti zdravstveno stanje, a sve kako bi se prodali skupi dodaci prehrani.

"Nutricionistička terapija je okužena 'dijagnostičkim testovima´ koji su ništa više nego nadriliječništvo. Iridiologija i analiza uzorka kose jednostavno ne funkcioniraju. Ako imate simptome neke bolesti odite vašem liječniku opće prakse, a ne nekome tko nije u stanju postaviti točnu dijagnozu", komentirala je rezultate istraživanja dr. Margaret McCartney.

Udruga Which? nije objavila o kojim se terapeutima radi, no svoja saznanja prijavili su nadležnoj komori, British Association for Applied Nutrition & Nutritional Therapy, u kojoj je registrirana većina britanskih nutricionisti.  

16.01.2012. 11:22:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Maza
    19.01.2012. 12:35
    Kakve veze ima dr. Šime Prtenjača s ovim tekstom?
  2. avatar
    Toni
    03.05.2012. 13:51
    Istina je da se rak hrani šećerom, tako i otkrivaju stanice raka, gdje se nalaze u tijelu...Ne znam čemu zgražanje time...ako se rak nema čime hraniti ne omže ni rasti, oslabit će i tijelo će ga pobijediti...Ne bih samo tako išao na kemoerapiju dok nisam sve drugo probao
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh