« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
STRES

I djeca već osjećaju kronične bolove

Ritam života koji nameće moderna civilizacija uzima danak već i u mladim godinama

Stres udara i na djecu
Stres udara i na djecu (Shutterstock)
Više o

djeca

,

stres

,

kronični bolovi

Trbobolja, glavobolja, bolovi u leđima: za sve više mladih i djece u Njemačkoj kronični bolovi postaju svakodnevica. "Posljednjih godina nam dolazi sve više djece kojoj kronični bolovi na presudan način utječu na život i svakodnevicu", kaže liječnik Boris Zernikow. Broj djece s kroničnim bolovima se do te mjere povećao da se u zapadnonjemačkom Dattelnu otvorila klinika specijalizirana za istraživanje i terapiju bolova kod djece i omladine.

Stres kao uzrok bolova

U Njemačkoj je zabilježeno oko 350.000 mladih i djece s trajnim bolovima i taj broj je u stalnom porastu. "Mi liječimo mnogo pacijenata s klasičnim tegobama poput reume ili bolova u leđima, no u posljednje vrijeme se posebice povećao broj mladih s psihosomatskim oboljenjima", kaže šef klinike u Dattelnu Boris Zernikow. Kao glavni razlog liječnici vide pojačani stres kod mladih. "Djeca su u školama izložena nevjerojatnom stresu. To je posebice izraženo kod gimnazijalaca", kaže Zernikow. Posljedice su dugotrajne i dovode u pitanje budućnost pogođenih. "Mali pacijenti više ne odlaze u školu. Gube volju za životom i povlače se u sebe", kaže Zernikow.

Pametni boluju češće

Unatoč njegovoj dramatičnosti, ovaj problem je slabo poznat u javnosti. Posljedica toga je da se i malo ulaže u ovu vrstu dijagnostike i terapije pa je stoga i premalo klinika specijaliziranih za tegobe mlađih pacijenata. Svaki deseti pacijent u klinikama ove vrste dolazi iz velike udaljenosti što sa sobom donosi nove probleme. Klinike su osim toga pune i na preglede se dugo čeka. Problem je i manjak pedijatara koji su specijalizirali za to područje.

Često je, kako svjedoče specijalisti, vrlo teško odrediti uzrok bolova. No, dosadašnja iskustva su dovela do vrlo zanimljive spoznaje. "Mi vjerujemo da da su pametna djeca češće pogođena kroničnim bolovima", kaže Zernikow. Naime kvocijent inteligencije mladih pacijenata s kroničnim bolovima je iznadprosječan. Ta spoznaja bi sada trebala pomoći da se kroz istraživanja dođe do novih metoda liječenja.

Piše: N. Kreizer / DW
17.01.2012. 16:12:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh