« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
JAČANJE MENTALNIH SPOSOBNOSTI

Nikotinski flasteri ublažavaju staračku demenciju

Nova studija je pokazala da nikotinski flasteri mogu poboljšati pamćenje i rad mozga starijih osoba koje pate od blagih kognitivnih oštećenja, odnosno staračke demencije

Fotografija vijesti
Više o

demencija

,

nikotin

,

kognitivne sposobnosti

,

nikotinski flasteri

,

staračka demencija

Znanstvenici sa sveučilišta Vanderbilt uočili su da nikotinski flasteri mogu pospješiti mentalne funkcije starijih osoba nepušača koje pate od blagog kognitivnog oštećenja - stanje između normalnog starenja i demencije.

U studiji je sudjelovalo 74 osobe, prosječne dobi od 76 godina, koje su bile podijeljene u dvije skupine, jedna grupa je dobivala flastere s 15 postotnim udjelom nikotina dok je druga polovica šest mjeseci dobivala placebo.

"Nikotin je fascinantna tvar. Njegovi učinci ovise o početnom stanju osobe, odnosno njihovim kognitivnom funkcijama. Ukoliko funkcionirate u redu, ali počinjete kliziti niz brdo, nikotin će vas vratiti natrag na vrh. Malo droge popravlja loše mentalne performanse, no s druge strane previše nikotina stvari čini još gorima. Ključno je pronaći idealnu dozu", rekao je Paul Newhouse, voditelj istraživanja.

Istraživanje je dokazalo kako nikotin može popraviti pamćenje, brzinu te dosljednost obrade. Nakon šest mjeseci grupa koja je bila podvrgnuta nikotinu povratila je 46 posto za tu dob normalnih performansi dugoročnog pamćenja, dok se mentalno stanje placebo skupini pogoršalo za 26 posto u odnosu na isto vremensko razdoblje.

Nuspojave nikotinskih flastera bile su slične iskustvu kao kada se zapali prva cigareta u životu, volonteri su prijavili da osjećaju mučninu i vrtoglavicu. Također, zabilježeno je da su osobe u nikotinskoj grupi za vrijeme studije blago izgubile na težini.

Nakon kraja tretmana nije bilo znakova ovisnosti o nikotinu.

Iako je ova studija pokazala obećavajuće rezultate u borbi protiv staračke demencije, dr. Newhouse kaže kako ljudi ne bi smjeli na svoju ruku početi pušiti ili uzimati flastere bez konzultacije s liječnikom jer postoji mogućnost da nikotin poremeti funkcioniranje lijekova.

16.01.2012. 09:52:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh