« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
INDIKATOR ZDRAVLJA

Nokti nožnih prstiju otkrivaju rizik od raka pluća

Nokti rastu relativno sporo, a razina nikotina u njima je poprilično stabilna u usporedbi s analizama pljuvačke i urina. to ih čini idealnima za određivanja rizika od raka pluća

Nokti
Nokti (Deviantart)
Više o

rak pluća

,

nokti

,

prsti

Nokti s nožnih prstiju mogli bi biti dobar pokazatelj rizika od dobivanja raka pluća. Muškarci koji u noktima imaju visoku razinu nikotina izloženi su 3,5 puta većem riziku od te smrtonosne bolesti, bez obzira na pušačku prošlost. Rezultati su to istraživanja Waela Al-Delaimyja, stručnjaka sa Sveučilišta California iz San Diega, i njegovih kolega; rezultati sugeriraju da su štetni utjecaji pušenja često neprecizno određeni kod pojedinaca koji u istraživanjima samo opisuju svoje navike pušenja, recimo preko upitnika. U takvim situacijama može doći do toga da sudionici lažu, malo mijenjaju odgovore ili je stvarnost takva da jednostavno dublje udišu iako puše manje cigareta, a ovo posljednje znači da unose više nikotina u tijelo.

Upravo zbog toga je Al-Delaimy htio pronaći precizniji indikator izloženosti duhanu. Nokti su se pokazali kao pomalo neobičan, ali na kraju sasvim logičan izbor. Oni rastu relativno sporo, a razina nikotina u njima je poprilično stabilna u usporedbi s analizama pljuvačke i urina. U istraživanju su sudjelovala 33.373 muškarca. Oni su prvi put 1986. godine ispunili upitnike o pušenju i zatim se njihovo zdravstveno stanje pratilo svake druge godine; 1987. muškarci su istraživačima dostavili odsječene nokte s nožnih prsta. Njih 210 je u periodu do 2000. dobilo rak pluća. Istraživači su tada usporedili njihove nokte s noktima zdravih muškaraca iz istraživanja. Bez obzira na to koliko su muškarci pušili u prošlosti i kakve su im pušačke navike bile, nokti su jasno davali do znanja tko je više izložen riziku od raka pluća. Zanimljivo, oko 10 posto muškaraca koji su imali visoku razinu nikotina u noktima uopće nisu bili pušači.

Istraživanje, ako ništa drugo, pokazuje da upitnici i postojeće analize nisu dovoljno dobra sredstva određivanja rizika od raka pluća. Istraživači napominju da sam nikotin nije kancerogen sam po sebi, ali činjenica da ga ima puno u noktima ukazuje na to da u tijelu ima i puno kancerogenih tvari iz duhana. Razina nikotina u noktima bi mogla biti sjajan biomarker izloženosti duhanu; rezultati analize noktiju mogle bi odvratiti mnoge od pušenja i natjerati ih da se što manje izlažu dimu iz druge ruke. Detalji istraživanja su objavljeni u američkom Časopisu za epidemiologiju (Journal of Epidemiology).

25.03.2011. 07:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh