« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SUPROTNO OD PLACEBA

Nocebo efekt - pesimizam loše utječe na liječenje

Pesimističan stav prema lijekovima i terapiji usporava ozdravljenje, važno je vjerovati u metodu liječenja

Lijek
Lijek (Shutterstock)
Više o

lijekovi

,

placebo

,

ozdravljenje

,

nocebo

Očekivanja koja pacijent ima prema terapiji uvelike utječu na proces ozdravljenja. Jednako kao što placebo efekt ima pozitivan učinak na liječenje, nocebo efekt negativno utječe na uspjeh terapije. Liječnici bi stoga više pozornosti trebali posvetiti očekivanjima pacijenata, odnosno usmjeravati negativan način razmišljanja prema optimizmu.

"Svi mi znamo da neke terapije pomažu određenim osobama, dok su kod drugih potpuno nedjelotvorne", kaže neuroznanstvenik Randy Gollub s Massachusetts General Hospitala. Gollub s pacijentima ne razgovara samo o statističkoj vjerojatnosti izlječenja, već ih upozorava i na njihovu optimističnu/pesimističnu osobnost.

Placebo efekt dokazan je u brojnim istraživanjima. Britanski i njemački znanstvenici stoga su se fokusirali na nocebo efekt i moć negativnih misli prilikom liječenja. Istraživanje je provedeno na 22 zdrava ispitanika kojima su noge bile položene na radijator. Temperatura je postavljena na razinu koju su ispitanici na skali boli ocijenili sa 70 od 100.

Liječnici su potom ispitanicima najavili da će protiv bolova putem infuzije dobivati opioidni analgetik (remifentanil). Razina boli ispitanika drastično se smanjila, iako u stvarnosti nisu primali analgetik. S druge strane, uz najavu liječnika da će prestati s ubrizgavanjem analgetika, bol se povećala, iako su ispitanici primali lijek. Negativna očekivanja blokirala su učinak analgetika.

Detaljne snimke mozga ispitanika potvrdile su navedene rezultate. Kada su ispitanici očekivali povećanje boli, aktivirala su se područja u mozgu koja su povezana sa strahom. Kada su pak očekivali smanjenje boli, aktivirala su se područja koja su uključena u djelovanje placebo efekta, piše časopis "Science Translational Medicine".

Randy Gollub svojim kolegama savjetuje da s pacijentima razviju partnerski odnos: "Pacijenti koji imaju povjerenje u liječnika više vjeruju i u terapiju što potiče pozitivna očekivanja od liječenja."  Međutim, liječnici pacijentima istovremeno ne smiju obećavati previše kako se ne bi razvila lažna očekivanja.

25.03.2011. 09:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh