« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
VITKA LINIJA

Nisu sve dijete iste, a znanstvenici su otkrili najbolju

Stručnjaci su promatrajući efekte najpopularnijih dijeta otkrili režim prehrane koji najbolje održava tjelesnu težinu

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

Atkinsova dijeta

,

masnoće u krvi

,

glikemijski indeks

,

gubljenje kilograma

Ljudi u nastojanju da izgube višak kilograma i zadrže željenu tjelesnu težinu isprobavaju na desetke različitih dijeta, no vrlo često se izgubljena masa vrati, a u nekim slučajevima dolazi do ozbiljnog narušavanja zdravlja. No zahvaljujući znanstvenicima detektiran je najzdraviji i najfunkcionalniji režim prehrane - dijeta koja se bazira na zdravim ugljikohidratima.

Naime, američki liječnici iz udruge za borbu protiv pretilosti s dječje bolnice Boston uočili su da dijete s niskim glikemičkim indeksom, slične su mediteranskoj prehrani, ne samo da održavaju tjelesnu težinu stabilnom, već smanjuju kolesterol te rizike od srčanih bolesti i dijabetesa. Takve dijete od zdravih ugljikohidrata baziraju se na ribi, voću, povrću, orašastim plodovima, maslinovom ulju i cjelovitim vlaknima.

Znanstvenici su odlučili u kliničkim uvjetima testirati efekte triju najpopularnijih dijeta - prehrana bazirana na unosu hrane s niskim glikemijskim indeksom, reducirani unos masnoća te režim koji ograničava ugljikohidrate.

Prilikom višemjesečnog istraživanja liječnici su proučavali kako tri dijete utječu na potrošnju kalorija, hormonalnu ravnotežu, masnoće u krvi te ostale zdravstvene indikacije.

Volonteri, njih 21 u dobi od 18 do 40 godina, su prva tri mjeseca studije bili na istoj balansiranoj bolničkoj hrani kako bi podjednako izgubili na težini, a potom su mjesec dana držali jednu od tri dijete.

Kod volontera koji su bili na dijeti s reduciranim unosom masnoća, bazira se na Atkinsovoj dijeti, imali su najgore potrošnju kalorija, visoke trigliceride i malu koncentraciju "dobrog" HDL kolesterola.

Dijeta s ograničenim unosom ugljikohidrata imala je najveću potrošnju kalorija, no pritom je kod volontera zabilježen porast lučenja stresnog hormona kortizola i upalnog proteina CRP koji je povezan s povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa.

Iako su volonteri na dijeti s niskim glikemijskim indeksom dnevno trošili 150 kalorija manje od grupe na reduciranim ugljikohidratima, kod njih nisu zabilježene nikakve zdravstvene posljedice. Stoga su znanstvenici zaključili da je prehrana koja mjeri utjecaj ugljikohidrata na šećer u krvi najbolja dijeta za održavanje tjelesne težine bez ikakvog zdravstvenog rizika.

27.06.2012. 12:32:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh