« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
PRIRODNO I DOSTUPNO

Pametna rješenja iz narodne medicine za najčešće tegobe

Ukoliko vam je dosta gutanja kojekakvih pilula i tableta te tražite neko domaće rješenje za najčešče zdravstvene probleme, isprobajte nešto od ovoga

Fotografija vijesti
Više o

lijekovi

,

bolovi

,

želučane tegobe

,

narodna medicina

U vremenima kad u bilo koje doba dana ili noći možemo skoknuti do obližnje dežurne ljekarne i kupiti snažne lijekove protiv bolova narodna je medicina nekako pala u drugi plan, zbog čega mnogi od nas više uopće nisu svjesni da se mnoge boljke koje muče modernog čovjeka mogu riješiti na i na potpuno prirodan način. Ukoliko vam je dosta gutanja kojekakvih pilula i tableta te tražite neko domaće rješenje za najčešče zdravstvene probleme, isprobajte nešto od ovoga:

Grlobolja 

Bol i grebanje u grlu vrlo je često znak početnog stadija prehlade ili gripe, stoga nikako nije uputno ignorirati ovaj simptom. Ipak, to nikako ne znači da jednostavno trebate trpiti neugodu. Grgljanje slane vode nekoliko puta na dan učinit će čuda za vaše grlo, posebice ako nakon toga popijete šalicu toplog čaja s limunom i medom.

Zubobolja 

Svatko tko je barem jednom doživio zubobolju u 3 ujutro složit će se da je rijetko koja bol gora od one koja dolazi iz pokvarenog zuba. Zubobolja obično dolazi u mahovima, što ima i dobre i loše strane. Dobra je stvar što to znači da će biti razdoblja u kojima ćete zub jedva i osjetiti, što možete iskoristiti i pokušati zaspati, a loša je ta da ćete se zbog tih „dobrih" faza teže odlučiti na odlazak zubaru, što svakako morate učiniti. Dok čekate jutro i tražite nešto da vam ublaži bol, pokušajte utrljati nekoliko kapi klinčićevog ulja u zub i desni, a ako vam nije pri ruci, zdrobite režanj češnjaka i tako ga žvačite bolnim mjestom. I ne zaboravite prvom prilikom otići zubaru.

Opekline 

Opekline nisu samo inspiracija brojnih životnih mudrosti, već i izvor vrlo neugodne boli, ukoliko ne činite ništa da ju ublažite. Kod opeklina tajming je iznimno bitan, stoga je jako važno da što je prije moguće nakon što se opečete stavite opečeni dio pod mlaz hladne vode, budući da će se u protivnom oštećenje kože nastaviti širiti i nakon što ste makli ruku s izvora topline. Nakon što se dobro ohladili opečeni dio, osušite ga i namažite debelim slojem aloe vera gela. Ukoliko vam nije pri ruci, poslužit će i kriška krumpira, kojom trebate lagano prelaziti preko rane. Zbog svojih antibakterijskih svojstava i prirodni je med odlično sredstvo za prvu ruku. Ako kojim slučajem nemate pri ruci niti jednu od ove tri stvari, a nalazite se blizu hladnjaka, namažite ranu senfom, koji će ublažiti neugodnu bol.

Žgaravica i loša probava 

Unatoč tomu što će možda zvučati kao da vam pametujemo, prva stvar koju morate napraviti jest razmisliti zbog čega ste uopće dobili žgaravicu. Jeste li pojeli zalogaj previše? Jedete li pretjerano masnu ili začinjenu hranu? Iskradate li se u 2 ujutro iz kreveta kako bi nešto prezalogajili? Žgaravica nastaje zbog toga što naš želudac jednostavno nema dovoljno kiseline u želucu da probavi hranu koju smo utrpali u njega, stoga tablete koje djeluju lužnato na smanjivanje kiseline kratkoročno uklanjaju neugodu, ali dugoročno štete našoj probavi. Dvije žlice jabučnog octa razrijeđenog u malo vode pomoći će vašem želudcu da probavi višak hrane koji vam stvara problema, a istovremeno vratiti balans u vašem probavnom traktu.

Glavobolja i migrena 

Lagano utrljajte pepermint ili ulje lavande na vaše sljepoočnice te po donjem dijelu vrata. Već i samo udisanje ovih eteričnih para trebalo bi vam pomoći da se glavobolja barem malo ublaži. Isto tako, možete izrezati limun ili limetu na pola te trljati polovicu po čelu. Vrijedi napomenuti kako su kofein iz kave te tein iz čaja odlični prirodni lijekovi za glavobolju, a ukoliko osjećate iznimno jako probadanje u glavi, držite na čelu hladni oblog od leda ili medicinskog gela oko 15 minuta.

Atletsko stopalo 

Ovo je stručni (i uljepšani) naziv za gljivice koje rastu na stopalu i šire iznimno neugodan miris. Dobro prozračite svoje nožne prstiće, onda ih namakajte u slanoj vodi te na kraju isperite sa razrjeđenim jabučnim ili bijelim octom. Nažalost, ovaj ćete tretman morati uporno primjenjivati nekoliko puta dnevno sve dok ne budete sigurni da ste se konačno riješili napasti, budući da su gljivice atletskog stopala iznimno uporne i vrlo ih se teško trajno riješiti.

27.06.2012. 17:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh