« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina
PROBLEMI

Nekonzistentne ekološke oznake vozila u EU

Kaos i nekonzistentnost ekoloških oznaka u europskim državama – isti automobili su u tri zemlje razvrstani u tri različite klase učinkovitost što je nedopustivo

Svatko po svom
Svatko po svom (Automania)
Više o

ekološka oznaka

,

energetska klasa vozila

,

EU

,

razlike

Obavezna ekološka oznaka kojom se označava kojoj energetskoj klasi pripadaju pojedini proizvodi u upotrebi je za velik broj proizvoda u EU.

I dok takav sistem označavanja kod automobilskih guma ima odlične povratne efekte kod proizvođača i kupaca, o čemu smo već pisali OVDJE, te iste ekološke oznake kojima se označavaju novi automobili izazvale su kaos i nekonzistentnost u europskim državama.

Tako njemački časopis Auto Bild otkriva kako isti automobil u različitim europskim državama je različito kvalificiran, odnosno, označena je različita njegova energetska klasa (učinkovitost). Kako dolazi do toga da se potpuno isti automobil označi potpuno drugačijim stupnjem učinkovitosti u različitim državama?

Europa je očito tu napravila veliki propust. EU zahtijeva obavezno označavanje, klasifikaciju, pojedinih modela automobila kroz energetsku klasu (učinkovitost), ali ostavlja pojedinim zemljama članicama da svaka zemlja izračunava različito klase.

Tako na primjer automobil Mercedes E300 T je u Španjolskoj označen klasom 'A' učinkovitosti, u Francuskoj je označen s 'D', a u Njemačkoj kao 'C'. Dobra namjera uvođenjem jedinstvenih ekoloških oznaka, koje su trebale olakšati snalaženje kupaca, ovakvim pravilima samo su unijele kaos i nekonzistentnost, te potpuno zbunjuju kupce.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

23.05.2014. 09:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh