« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
LJUBAVNE RUČKE

Ne postoje učinkovite vježbe za skidanje sala na bokovima

Loša vijest za sve koje muče masne naslage na bokovima - salo na bokovima se ne može skinuti ciljanim vježbama

Masno tkivo
Masno tkivo (Shutterstock)
Više o

debljina

,

zdrava prehrana

,

vježbanje

,

mršavljenje

,

masne naslage

,

salo

,

bokovi

,

ljubavne ručke

Masne naslage koje su se nakupile na području oko bokova je posebno teško skinuti. Vrlo su otporne na dijete i fizičke aktivnosti, a ne postoje niti učinkovite, ciljane vježbe kojima bi se dale brže ukloniti, upozoravaju iskusni treneri koji su redovito suočeni s problemom sala na ženskim bokovima.

Rješenja koja pokazuju rezultate preko noći jednostavno nema pa treneri očajnim ženama savjetuju da tri puta tjedno kroz duže razdoblje treniraju muskulaturu cijelog tijela. Posebno preporučuju sklekove, trbušnjake, čučnjeve i vježbe za leđa. Do prvih rezultata se ne dolazi brzo, ali je pozitivan učinak uz ispravnu prehranu dugotrajan.

Izgradnjom muskulature povećava se i bazalni metabolizam (BMR) koji određuje minimum potrebne energije za dnevno održavanje tjelesnih funkcija i koji određuje 70-80% ukupnog metabolizma. Drugim riječima, tijelo s visokim BMR-om troši više kalorija i u stanju mirovanja, tj. troši više energije nego što sprema "za teška vremena".

S druge strane, dijete su potpuno pogrešna metoda skidanja sala na bokovima. Kod smanjenog unosa kalorija (prosječno 1000), tijelo usporava metabolizam i usredotočuje se na štednju. Posljedice su smanjenje BMR-a, taloženje masnog tkiva i omraženi jo-jo efekt.

Nutricionisti preporučuju da bi se dnevni unos kilo-kalorija kroz hranu trebao kretati između 1600 i 2200. Za smanjenje masnog tkiva, bilo na bokovima ili trbuhu, nužna je kombinacija vježbi za mišiće i kardio treninga koji bi trebao trajati između 30 i 45 minuta tri do četiri puta na tjedan.

Za probleme sa salom oko bokova žene mogu okriviti evoluciju. Smatra se da bi pretjerana masnoća na području trbuha štetila trudnicama zbog čega je ženski metabolizam s vremenom počeo masno tkivo raspoređivati drugačije nego kod muškaraca. Inače, tijelo nam i u 21. stoljeću funkcionira kao da živimo u kamenom dobu - dugo čuva energiju kako bi prebrodilo razdoblja u kojima hrane nema na raspolaganju.

21.12.2010. 18:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Alma
    14.05.2012. 17:27
    Pa ovo i nije i neka utjeha jer ja sam baš utonula u kajanje jer sam ovakva kakva jesam...
    Naime ja imam salo na bokovima i počela sam raditi vježbe,trbušnjake itd.
    Ali,do ljeta bi valjda trebali otići ako nastavim raditi trbušnjake,pazim na prehranu...?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh