« Život
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Naučite kako ne bacati hranu

Agencija za zaštitu okoliša prijavila se za Eurostatov projekt prikupljanja podataka o otpadu od hrane kako bi i Hrvatska pružila pozitivan primjer

Kruh najčešće završava u smeću
Kruh najčešće završava u smeću (Arhiva)
Više o

hrana

,

namirnice

,

bacanje hrane

,

čuvanje hrane

Osim uštede koje bi svako kućanstvo ostvarilo pravilnom i dobro organiziranom kupnjom, čuvanjem i pripremom hrane, doniranjem namirnica dobrotvornim ustanovama, i sudjelovanje u sličnim akcijama koje danas organiziraju i mnoge trgovine u Hrvatskoj pomaže se i socijalno najugroženijim skupinama, navodi u priopćenju Agencija za zaštitu okoliša.

KORISNI SAVJETI: KAKO NE BACATI HRANU

Planirajte svoj tjedni jelovnik: doručak, ručak, večeru, snack

Pokušajte definirati vaš 'tjedni jelovnik'. Napravite popis namirnica koje su Vam potrebne i prilikom kupovine nastojte se pridržavati popisa! Na ovaj način ne samo da ćete utjecati na moguće sprječavanja nastanka otpada od hrane već ćete si olakšati kupovinu i uštedjeti ne kupujući suvišne i bespotrebne namirnice. 

Prije odlaska u kupovinu, a osobito kada je riječ o kupovini tjednih zaliha, pogledajte sadržaj Vašeg frižidera, zamrzivača, kuhinjskih ormarića i pokušajte u skladu s tim planirati vaše obroke. Ne idite u kupovinu gladni - kupit ćete više hrane nego što Vam je uistinu potrebno!

Provjeravajte oznake roka valjanosti kako biste izbjegli kupovinu namirnica koje će se pokvariti ukoliko se ne konzumiraju 'odmah'. Trgovci često na prednjim dijelovima polica izlažu robu kojoj u kratkom roku ističe rok trajanja - provjerite namirnice izložene 'dublje' na policama.

Ponude tipa 'kupi jedan proizvod, dobiješ dva' pogodne su u slučaju kupovine primjerice šampona, deterdženata i sl, ali ne nužno za pokvarljive namirnice (voće, povrće, salate...). Baš poput supermarketa primjenjujte pametnu taktiku 'kontrole zaliha'- rotirajte namirnice u vašem hladnjaku/zamrzivaču na način da starije namirnice stavljate naprijed,a novije otraga kako biste uvijek iskoristili one sa kraćim rokom uporabe. 

Kruh je jedna od namirnica koja se najčešće baca - kupujte što manje količine ove namirnice, a ukoliko ne konzumirate kruh često smrznite narezanu štrucu i odmrzavajte kriške po potrebi.

Pravilno koristite i održavajte svoj hladnjak - u hladnjak ne stavljate tople namirnice, vrata otvarate samo na kratko i kada je to potrebno, otklanjajte naslage leda, temperatura hladnjaka neka uvijek bude u rasponu od 0 - 5 °C.

Namirnice u hladnjacima isušuju se - čuvajte meso, perad, ribu, listove salate ili sličnog povrća u hermetičkim posudama za hranu ili u vrećicama.

'Upotrijebiti do' - minimalni rok trajanja hrane koja je s mikrobiološkog gledišta brzo pokvarljiva i predstavlja neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje. Namirnica se ne smije konzumirati nakon navedenog datuma osim ukoliko je smrznuta. Ova oznaka karakteristična je za lako pokvarljive svježe namirnice: riba, salate, svježi sirevi... 

'najbolje upotrijebiti do...' ili 'najbolje upotrijebiti do kraja...' - datum do kojeg hrana zadržava svoja najbolja svojstva kod pravilnog čuvanja - moguće je sigurno konzumirati i nakon navedenog roka, ali namirnica najvjerojatnije počinje gubiti svoj okus i teksturu. Pojavljuje se kod širokog spektra prehrambenih proizvoda sa dužim vijekom trajanja primjerice konzervirane, sušene i smrznute namirnice.

05.06.2013. 19:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh