« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
POBIJEDITE VRUĆINU

Najbolja hrana za ljetno osvježenje

Ljeti bismo trebali jesti više salata, voća i povrća, a manje mesa i, zamislite, sladoleda

Ljetna hrana koja nas neće opteretiti
Ljetna hrana koja nas neće opteretiti (Shutterstock)
Više o

hrana

,

sladoled

,

voće

,

ljeto

,

vrućina

,

povrće

,

salate

,

osvježenje

Tijekom vrućih i sparnih dana ne jedemo istu hranu kao za vrijeme zime, jer neke namirnice tijelo hlade, a neke ga griju. Protiv velikih vrućina zato se treba boriti hranom koja je svježa, hladna, ali ne i ledena.

Stručnjaci kažu kako je uvjerenje da će nas sladoled najbolje rashladiti zapravo veliki mit. Naime, sladoled slabi naše tijelo i ne pomaže u hlađenju, iako se to nama čini. Zato je bolje dati prednost laganim jelima kao što su salate od povrća ili voća. Svakako treba izbjegavati teška i masna jela, a trebali bismo i manje jesti nego tijekom zimskih mjeseci.

>> Preživite vruće dane bez klima uređaja uz malo domišljatosti

Od mesa je najbolje jesti ono koje će nas rashladiti, a to su jetrica, morski plodovi i školjke. Preporuča se jesti manje govedine i svinjetine. Što se tiče mliječnih proizvoda, najbolji su svježi sir ili jogurt.

Naravno da treba paziti da tijekom dana uzimamo i dovoljno tekućine, ali nisu sva pića dobra za vruće dane. Najbolji je lagani zeleni čaj, svježe iscijeđeni sokovi od voća i povrća ili svježe mlijeko. Dobro je, pak, smanjiti unos kave i crnog čaja koji će samo dodatno zagrijati tijelo.

12.07.2013. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh