« Muškarci
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
IZBJEGAVATI

Muškarci opsjednuti bodybuildingom - nisu baš svoji

Muškarci koji svom izgledu posvećuju neumjerenu pažnju i doživljavaju se nedovoljno mišićavima možda pate od poremećaja vlastitog tjelesnog odraza

Spadate li u takve?
Spadate li u takve? (Shutterstock)
Više o

anoreksija

,

mišići

,

bodybuilding

,

mišićavi muškarci

,

mišićna dismorfija

,

poremećaj odraza

Mišićavi frajeri obično posvećuju svom tijelu previše pažnje, no to i nije glavni problem u cijeloj priči - neki od njih mogli bi biti ozbiljno bolesni. 

Naime, kako je dobro poznato, negativna percepcija vlastita tijela ključan je čimbenik za anoreksiju, a njemački psiholozi tvrde da može jednako tako pogoditi muškarce opsjednute bodybuildingom.

Muškarci koji svom izgledu posvećuju neumjerenu pažnju i doživljavaju se nedovoljno mišićavima možda pate od poremećaja vlastitog tjelesnog odraza, kaže udruga njemačkih psihologa DGPPN.

Oni stalno brinu da su slabašni, iako ih neutralni promatrači vide kao snažne i uvježbane. Takvi muškarci neprestano dižu utege, uvjereni da još moraju isklesati svoje tijelo, povećati mišićnu masu i smanjiti masnoće.

Stanje je poznato kao mišićna dismorfija ili Adonisov kompleks.

Od toga tipično pate mladi muškarci, a DGPNN navodi da često trebaju profesionalnu pomoć, psihologa ili psihijatra, kako bi izašli iz začarnog kruga niskog samopouzdanja koje uzrokuje ovo stanje.

12.09.2016. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh