« Muškarci
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
HIP ILI NE?

Zanimljivosti o bradama koje niste znali

Zdravstvena blagodat brade je dokazana više puta jer brada održava kožu mladom, a zadržava sve toksine koje u međuvremenu pokupite u šetnji po svježem ili zagađenom zraku

Brada se vratila na velika vrata
Brada se vratila na velika vrata (Arhiva)
Više o

brijanje

,

brada

,

puštanje brade

Brade su se kroz povijest mijenjale, baš kao i njihova značenja, pa su tako bile i ponos i statusni simbol, no jednako tako i znak manje sreće u životu ili zakletve. Zanimljivosti o bradama je napretek, pa nije loše znati nešto više o ovom simbolu muškosti koji se ponovno vratio u modu. 

Tako, primjerice, brada duže raste muškarcima koji se manje seksaju (?!), a ako se ne bi brijali do kraja života, brada bi vam mogla narasti čak do 2.28 metara. Kako je izračunato da prosječan muškarac na brijanje u životu utroši čak 140 dana vremena, možda bi ga stvarno mogli bolje iskoristiti.

Ako niste znali, čak 55 posto muškaraca na svijetu nosi nešto od brade - bili to zulufi, goatee, brkovi, raznorazni oblici brade ... ima toga dosta.

Zanimljiva je i činjenica da je Petar Veliki naplaćivao porez na bradu. Točnije, oni koji je nisu imali morali su plaćati 100 rubalja godišnje. Nasuprot njemu, Aleksandar Veliki je svojim vojnicima naredio da se šišaju na kratko i briju, jer ih onda tijekom bitke protivnici - nemaju za što povući. 

Drevni filozofi puštali su bradu kao dokaz njihove profesije - nosili su je kao talisman. Drevni egipatski mudraci i filozofi imali su naviku bojati bradu u zlatnu boju. Često su i nosili lažne metalne okvire za bradu, što se smatralo simbolom suverenosti.

Prije nego što je Thomas Moore obezglavljen 1535. godine, posljednje što je uradio prije nego je ubijen zbog izdaje, jest da se pogladio po bradi kazavši "izdaju nikada nisam počinio".

Abraham Lincoln, jedan od najslavnijih američkih predsejdnika, bradu je počeo puštati kasnih 1860-ih godina, a taj savjet mu je dala 11-godišnja Njujorčanka Grace Bedel.

Postoje ljudi koji imaju urođenu fobiju od brade. Taj strah znanosti je poznat kao pogonofobija, a kada smo rekli da je brada nekim muškarcima zakletva - mislili smo na Otta Velikog. Prije nego što je išta ozbiljnije rekao, kleo se riječima "brade mi".

Ukoliko se želite svidjeti suprotnom spolu, veća je vjerojatnost da će vam šanse porasti s bradom. Ljepši spol već duže vrijeme muškarce s brkovima i bradom smatra atraktivnijim od obrijanih. Zdravstvena strana je dokazana više puta jer brada održava kožu mladom, a zadržava sve toksine koje u međuvremenu pokupite u šetnji po svježem ili zagađenom zraku.

13.09.2016. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh