« Život
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
ZNATE LI?

Motivacija i (ili) manipulacija

Ukoliko niste sigurni da li ste žrtva manipulacije, objektivno razmislite kako se na kraju neke „priče" osjećate

S čim ste se vi susreli?
S čim ste se vi susreli? (Arhiva)
Više o

manipulacija

,

motivacija

Na samom početku, ovu temu želim odvojiti od možda na prvi pogled sličnih tema i članaka (koji „vrište" sa portala i časopisa) u kojima sve popularniji „životni motivatori" (ma što god to značilo) - prosipaju mudrolije i instant čarolije iz rukava : „Savršeni ste upravo kakvi jeste" ... „Vi ste neograničeno biće" ...bla bla bla....

Želim pojasniti razliku između Motivacije i njene „zle sestre" Manipulacije u poslovnom svijetu.

Motiviranje bi mogli ukratko pojasniti kao poticanje na ostvarivanje organizacijskih ciljeva i osobnih ciljeva. Naravno, to je moguće jedino ukoliko se ti ciljevi međusobno isprepliću i tada realizacija jednih neizravno, ali istodobno znači realizaciju drugih. Opisana situacija je vrlo rijetka i najčešće jedno isključuje drugo.

Obzirom da su obje rezultat psihološkog djelovanja,razliku čini samo namjera.

Za početak, pojasnimo razliku:

" Manipulacija bi bila navođenje nekoga da učini nešto zato što želimo da on to učini, dok bi motivacija bila navođenje nekoga da učini nešto zato što on to želi. U tome je razlika. ( Deny, Richard (2000), Motivirani za uspjeh, Menadžerske tehnike za veća dostignuća, M.E.P. Consult, Zagreb)

Često tijekom razgovora imam priliku čuti kako poslodavci žele motiviranije djelatnike (po mogućnosti samomotivirane ;)).

Kada ih pri tome pitam: Da li želite djelatnike motivirane na način da uspješnije ostvaruju isključivo vaše ciljeve? - obično negiraju. Naravno, kada bi odgovorili iskreno (potvrdno) -priznali bi da su manipulatori a to ima negativan prizvuk.

„Najsimpatičniji" su mi profesionalni manipulatori koji su se toliko izvještili i sposobni su nas u trenu i na vrlo suptilan način uvjeriti da mislimo kako su njihovi stavovi i riječi proizvod naše volje i izbora. Budite oprezni, oni imaju savršene komunikacijske vještine. Njihovo ponašanje je najčešće prijateljsko. Šarmantni su i omiljeni u društvu.

Najbolji način za njihovo izbjegavanje je da budete samouvjereni. Na svaki njihov zahtjev ili prijedlog odgovorite da ćete razmisliti i javiti im se povratno. Ili zamolite ih da vam pošalju zahtjev e-mailom (ovo ih obično odbije jer uvijek postoji strah „pisanog traga").

Sama činjenica da niste poslušno klimnuli glavom i prioritetno krenuli odrađivati njihove zamisli im teško pada obzirom da ste ignorirali njihovu veličinu i moć.

Ukoliko niste sigurni da li ste žrtva manipulacije, objektivno razmislite kako se na kraju neke „priče" osjećate. Ukoliko ste izmanipulirani - ostvarenim rezultatom ste nezadovoljni, osjećate se prazno i iskorišteno. Drugi način prepoznavanja je da obratite pozornost obzirom da riječi i djela manipulatora često nisu usklađeni i to je možda i najbolji pokazatelj da nešto nije ispravno.

Suprotno tome, motivacija za posljedicu ima rezultat koji stvara osjećaj dobitka i zadovoljstva.

Poslodavcima bi savjetovala da malo razmisle kada ih idući puta obuzme želja na temu: motivacije djelatnika... Kada ste posljednji put sjeli s vašim djelatnicima (koje tako silno želite motivirati) i iskreno popričali? Kada ste (i da li ste uopće ikada) postavili pitanja o njihovim željama, potrebama, određenoj situaciji? Saznali što oni zapravo žele za sebe i potrudili se pomoći im oko realizacije - barem savjetom, podrškom, lijepom riječi... ? I to sve napravili bez agende u svojoj glavi ili fige u džepu? Kada ste razmišljali kako im možete pomoći da uspiju postignuti svoje ciljeve, a ne isključivo vaše?

Ukoliko razmišljate i djelujete na taj način, možete pričati o motivaciji. Bez toga, budite iskreni i nazovite se pravim imenom : Manipulator - osoba koja isključivo želi da drugi ljudi pomognu njoj u ostvarenju njenih ciljeva!

Piše: Sanja Mikačević
14.01.2019. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh