« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
MA DAJ!

Mokraća može otkriti našu biološku starost

Je li pronađen Sveti gral u gerijatrijskoj medicini? Izgleda da je, barem tako tvrde Kinezi

Koliko ste zapravo stari?
Koliko ste zapravo stari? (Pixabay)
Više o

starost

,

mokraća

,

godine

Kinezi su uvjereni da su pronašli prirodnu kemikaliju u urinu čija se koncentracija s godinama povećava. U studiji koju su jučer (27.2.2018.) objavili u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience, navode da se kemikalija može tumačiti kao marker naše „biološke starosti", to jest, brzine kojom starimo, a koja nije jednaka našoj kronološkoj starosti koja se temelji na datumu našeg rođenja.

Ime ove kemikalije vjerojatno nećemo upamtiti jer ono glasi 8-oxo-7,8-dihydroguanosine, a čak mu je i kratica komplicirana, 8-oxoGsn, no zapravo je najvažnije ono što nam ona otkriva. Rezultat je sporog, dugogodišnjeg oštećivanja RNK, molekule koja u interakciji s DNK služi sa stvaranje proteina u jezgrama stanica.

Ako se starenje može prepoznati prema oštećenjima na stanicama i tkivima, onda bi nešto što mjeri raspadanje RNA (molekule nužne za održavanje zdrave funkcije stanica) moglo biti zamjena za mjerenje starosti, prema tvrdnjama dr. Jian-Ping Cai, iz Beijinga.

Ljudi stare na različite načine koji su rezultat genetike i faktora okoline, što znači da je pronalazak biomarketa koji mjeri brzinu starenja poput pronalaska Svetog grala u gerijatrijskoj medicini (grana medicine koja se bavi proučavanjem starenja).

Biomarker bi se mogao koristiti u određivanju starosti osobe na staničnoj razini, čime bi se mogla razviti predviđanja za bolesti koje razvijamo starenjem, poput artritisa, bolesti srca ili Alzheimera.

Fizički izgled, bore i sjeda kosa više nisu važni. Netko u tridesetima tko izgleda mladoliko može stariti brže od osobe u pedesetima s punom glavom sijedih vlasi.

Dr. Cai i kolege započeli su potragu za biomarkerom zvanim slobodni radikal teorije starenja. Slobodni radikal je reaktivan atom ili molekula koja nastaje u prisutnosti kisika, tijekom oksidacije.

Slobodni radikali koji nastaju tijekom normalnog metabolizma mogu izazvati štetu na biomolekulama u stanicama, npr. u DKN i RNK. Što više starimo, time više štete nastaje i količina markera se povećava.

Tako nastaje molekula 8-oxoGsn - ona je poznati bioprodukt oksidacije guanina, jedne od četiri nukleobaza u DNK i RNK.

U zadnjem su se istraživanju stručnjaci posvetili proučavanju molekule 8-oxoGsn kod 1 200 Kineza oba spola starih između 2 i 90 godina. Povećanje razine spomenute molekule zamijetilo se već kod onih stariji od samo 20 godina.

Razine 8-oxoGsn otprilike su jednake kod muškaraca i žena, a jedina su iznimka žene u menopauzi, kod kojih su zamijećene veće količine. To se povezuje s padom estrogena koji je poznat po svojim antioksidantskim svojstvima.

Cai i suradnici trenutno rade na organizaciji puno većeg istraživanja kojim bi u 60 minuta uspijevali analizirati 10 uzoraka urina. Ako se 8-oxoGsn dokaže kao ispravan biomarker, to će promijeniti sve što znamo o starenju.

 

Piše: Andrea Holi
28.02.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh