« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
STVARNO?

Frustracije mogu biti dobre za vas?

Frustracija kod svih vrsta pa tako i kod ljudske može biti koristan, čak i nužan korak u procesu rješavanja problema

Nekad trebate puknuti da bi vidjeli stvari na novi način
Nekad trebate puknuti da bi vidjeli stvari na novi način (Dreamstime)
Više o

emocije

,

rješavanje problema

,

frustracije

Koliko ste se puta osjećali frustrirano jer ste zapeli i ne znate kako dalje? Prilično puta, vjerujemo, no sjećate li se kad ste svoju frustraciju iskalili deranjem ili lupanjem i nakon toga - riješili stvar?

Ako pitate znanstvenike, frustracija i nije tako loša emocija. Naprotiv, čak nam može biti od koristi. Do tog su saznanja došli proučavajući ponašanje vjeverica.

"Otkrili smo univerzalnost emotivnih reakcija među vrstama. Proučavali smo vjeverice jer su one poznate kako vrsta koja reagira u afektu i pokazuje emocije", kaževoditelj studije dr. Michael Delgado te dodaje kako su došli do zaključka da frustracija tjera vjeverice da pronalaze nove načine za rješavanje problema i pomiču svoje granice.

Znanstvenici su prvo naučili vjeverice da ih u kutiji čeka orah, a potom su im dali tri kutije. U jednu su stavili suho zrno kukuruza umjesto oraha, druga je bila prazna, a treća zaključana. Vjeverice bi 'poludjele' kada u kutiji nije bio orah, a najviše bi ih razbijesnila zaključana kutija. Djelovale su agresivno i neracionalno. Lupale su po kutijama i grizle ih. No, nakon te prve reakcije, smirile bi se i pokušale doći do oraha na neki drugi način.

Autori studije poručuju kako frustracija kod svih vrsta pa tako i kod ljudske može biti koristan, čak i nužan korak u procesu rješavanja problema. 

Stoga, kad ćete sljedeći put biti frustrirani, slobodno to i pokažite - doduše, na neki primjeren način, naravno...

28.02.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh