« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Mjere zaštite od hladnoće

Služba za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" objavila je preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba zbog niskih temperatura zraka i hladnoće

Kako se čuvati hladnoće
Kako se čuvati hladnoće (Arhiva)
Više o

zaštita

,

savjeti

,

hladnoća

,

starije osobe

Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma, promjena u organima i organskim sustavima tijekom fiziološkog starenja te nedostatne tjelesne aktivnosti spadaju u rizičnu skupinu pučanstva, posebno osjetljivu na hladnoću.

Preporučuje se izbjegavati izlaganje hladnoći, osobito u ranim jutarnjim i noćnim satima, a posebno starijim bolesnicima oboljelima od srčanih, respiratornih, endokrinih i psihogerijatrijskih bolesti.

Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, a po mogućnosti odjeća treba biti od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Izlazak po hladnoći treba izbjegavati.

Pri izlasku zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta radi sprječavanja padova i ozljeda.

Budući da su starije bolesne osobe sklone oticanju nogu, nužno trebaju izbjegavati dugo stajanje i sjedenje prekriženih nogu, te se u slučaju pojave simptoma poput trnjenja i gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu boju kože, trebaju javiti svom izabranom liječniku obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je češće kontaktirati stariju osobu koja uz sebe uvijek mora imati osobne podatke (ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja) i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, navodi Služba za javnozdravstvenu gerontologiju.

06.01.2017. 14:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh