« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
ODLIČNO

EKZO vrijedi i u Švicarskoj

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO) koja pokriva nužnu i neodgodivu zdravstvenu skrb u zemljama Europske unije, od 1. siječnja vrijedi i u Švicarskoj

EKZO vrijedi i u Švici
EKZO vrijedi i u Švici (Arhiva)
Više o

HZZO

,

zdravstveno osiguranje

,

Švicarska

,

Europska kartica zdravstvenog osiguranja

Europska kartica zdravstvenog osiguranja koja pokriva svu nužnu i neodgodivu zdravstvenu skrb kod ugovorenih zdravstvenih ustanova prema istim uvjetima i po istoj cijeni kakvu imaju osobe osigurane u toj zemlji od sada vrijedi i u Švicarskoj,

Vrijedi spomenuti da je kartica potpuno besplatna i jednostavno se može izvaditi ili putem mrežnih stranica HZZO-a ili osobno u bilo kojoj područnoj službi Zavoda.

Iz HZZO-a napominju da na isti način švicarski osiguranici od Nove godine imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu tijekom boravka u Hrvatskoj, koristeći svoju Europsku karticu zdravstvenog osiguranja.

Naime, 1. siječnja je stupio na snagu protokol o slobodnom kretanju osoba između EU i Švicarske, kojim se prava iz zdravstvenog osiguranja hrvatskih državljana u Švicarskoj izjednačavaju s postupkom koji se primjenjuje u odnosima s drugim članicama EU.

Neodgodiva zdravstvena skrb podrazumijeva zdravstvenu zaštitu u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima, no nije zamjena za putno osiguranje jer ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite, niti spašavanja i zračnog prijevoza u domovinu.

Također, od 1. siječnja, korisnici švicarske mirovine koji žive u Hrvatskoj i koji su do sada bili obvezni sami plaćati doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje, imaju pravo na reguliranje zdravstvenog osiguranja na teret nadležnog švicarskog zdravstvenog osiguravatelja i više ne moraju sami plaćati doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje pod uvjetom da HZZO-u dostave potvrdu E121.

Kako bi to pravo ostvarili, trebaju kontaktirati švicarskog osiguravatelja radi izdavanja potvrde E121, a zahtjev za izdavanje te potvrde mogu uputiti i preko nadležnog regionalnog ureda, odnosno područne službe HZZO-a.

07.01.2017. 12:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh