« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NOVA STRUJA

MINI planira osvajanje tržišta električnim skuterima

Skuteri ciljaju na mlađu generaciju vozača i postojeće vlasnike MINI-ja; vozila su stilski ostala vjerna MINI-ju, ali činjenica da su električni daje im sasvim novi štih

MINI scooter E Concept
MINI scooter E Concept (MWN)
Više o

Mini

,

skuteri

,

električna vozila

,

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti

,

Drakonidi

Za ovogodišnji pariški Motor Show čini se kako su svi proizvođači odlučili predstaviti isključivo električne modele. Ni MINI ne zaostaje u tom smislu; nakon lansiranja svojeg najvećeg ikad modela Countrymana, brand sada predstavlja i svoj najmanji model - električni skuter.

MINI je prošlog tjedna u Londonu na zabavi, kojoj je domaćin bila još jedna ikona stila Agyness Deyn, predstavio novi trojac skutera dizajniranih za urbanu publiku - skuteri se mogu paliti uz pomoć smartophonea, a mogu i puniti klasične litij-ionske baterije uz pomoć samonamotavajućeg kabela sličnog onome koji se nalazi u usisavačima. „Proporcije su potpuno nove.

Nismo htjeli napraviti skraćeni automobil; htjeli smo da vozilo ima oblik istinskog skutera", kaže Adrian van Hooydonk, šef dizajna BMW-ove grupe. Skutere su zamislili MINI-evi i BMW-ovi dizajnerski timovi za motocikle. Na njima su jasno vidljive klasične karakteristike MINI-eva izgleda - kružna instrument-ploča, brzinomjer, kromirani detalji i lampice. Skuteri su namijenjeni iPod generaciji vozača, sadrže punjače/adaptere za smartphone pa na njima možete slušati glazbu, koristiti mobitel ili satelitsku navigaciju. MINI od njih očekuje najmanje to da postanu kultna vozila.

Imamo, dakle, dvosjed sa sivo-žutom kombinacijom boja koja odgovorama električnom prototipu MINI E koji je u testnoj fazi i koji će na tržište doći 2013. godine. Drugi skuter je više klasična izgleda, jednosjed u zelenkastim tonovima sa smeđim sjedalom. Treći je ekskluziva - njegov izgled je inspiriran izravno Modsima, stilski osviještenom britanskom mladenačkom scenom iz 1960-ih. Van Hooydonk očekuje da će skuteri pridobiti vlasnike MINI-ja , ali i mlađe generacije vozača: „Skuteri će omogućiti mladima koji nemaju vozačku dozvolu da imaju MINI i prije nego budu u stanju voziti automobil. A mislim da će biti privlačni i onima koji nikada nisu mislili da će sjesti na vozilo s dva kotača."

MINi će povratnu informaciju dobiti tek kad se smire strasti poslije pariškog Motor Showa. Tek tada će se odlučiti o serijskog proizvodnji. „ovo je tek početak projekta. Važnije je da ljudi zavole skutere nego da oni šalju poruku kako se radi o MINI-ju. A ako im se dopadne to što vide, činjenica da se radi o električnim vozilima samo je bonus, rekao je van Hooydoonk i dodao: „Ako ništa drugo, pomoći će nam da stvorimo potpuno novi tržišni segment."

Piše: Emma E. Forest/MWN
29.09.2010. 14:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh