« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
NJAM!

Mali medeni leksikon

Tu je mali leksikon o najpoznatijim i najraširenijim proizvodima od meda, božanske slastice koja je osim toga i nevjerojatno korisna za zdravlje

Med je od davnina poznat kao slastica i lijek
Med je od davnina poznat kao slastica i lijek (Arhiva)
Više o

med

,

pelud

,

propolis

,

kristalizacija meda

,

saće

,

matična mliječ

,

vrste meda

Danas možemo svakodnevno naići na reklame koje ističu raznolike pčelinje proizvode i njihova mnogostruka ljekovita svojstva. O nekima možda znamo više, o nekima manje. Odlučio sam sastaviti mali leksikon o najpoznatijim i najraširenijim proizvodima, u nekoliko rečenica opisati i olakšati njihovo poznavanje, kako za sebe tako i za sve medokusce koji će naići na tekst.

Med

Med je gust i sladak sok kojeg proizvode pčele skupljanjem nektara na cvjetovima. Nektar je izvor ugljikohidrata kojeg pčele pretvaraju u slador. Slador se sastoji od glukoze i fruktoze koji su glavni sastojci meda. Med zrije u zatvorenim voštanim ćelijama (saće). U medu se nalaze gotovo svi gradivni sastojci ljudskog organizma i on se smatra savršenim prirodnim lijekom. Bilje od kojeg se proizvodi med naziva se medonosnim biljem.

>> Med - čudo prirode koje će vam olakšati život >>

Kristalizacija meda

Kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda. Svaki med s vremenom kristalizira, ovisno o pojedinim vrstama. Kristalizacija ne utječe na kvalitetu meda.

Saće

Saće su pčelinji dom i mjesto gdje pčele pohranjuju med. Saće se sastoje od voska kojeg izlučuju voštane žlijezde u tijelu pčele. Med u saću je prirodno „upakiran" med. Saće se mogu žvakati što jača desni i sprečava suzenje očiju kod alergija.

>> Čudesni med je univezalni lijek >>

Propolis

Propolis je čvrsta, smolasta tvar koju pčele skupljaju s pupoljaka drvenastih i drugih biljaka. Koriste ga kao zaštitno sredstvo kojim zabrtvljuju pukotine u košnicama. Propolis ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Pomaže u liječenju viroza i upala. Na tržištu je najčešće dostupan u tekućem obliku (kapi).

Matična mliječ

Matična mliječ je izlučevina odraslih medonosnih pčela kojom one hrane ličinke. To je kvarljiv proizvod i potrebno ju je skladištiti na hladnom mjestu. Smanjuje kolesterol i ima protuupalne učinke.

Pelud (cvjetni prah)

Pelud je sitna zrnata tvar slična prahu kojeg izlučuju muški dijelovi cvijeta. Pčele ga skupljaju, oblikuju u grudice i smještaju u ćelije saća. Pelud ima ljekovita svojstva - djeluje na metabolizam stanica, žlijezda i organa. Jača apetit i povećava hemoglobin (hemoglobin: protein, prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama) u krvi. Grudice peluda mogu se otapati u mlijeku ili jogurtu i konzumirati.

>> Čudesni med za ljepotu >>

Vrste meda

Ovisno o podneblju med se proizvodi od brojnih biljnih vrsta, npr. od bagrema, kestena, heljde, kadulje, lavande, lipe, maslačka, livadnog cvijeća (livadni med), suncokreta, kao i od crnogoričnog bilja poput smreke, bora, jele, ariša (tzv. med medljikovac) itd.

Načini dobivanja meda

Vrcanje - postupak u kojem med izlazi iz saća uslijed djelovanja centrifugalne sile (saće se stave u poseban bubanj koji se vrti).

Topljenje - saće se zagrijava i topi.

Muljanje - saće se gnječi da bi se istisnuo med.

Medovina (gvirc)

Medovina je prastaro alkoholno piće dobiveno fermentacijom meda. Postupak pravljenja medovine je isti kao i kod pravljenja vina od grožđa. Stoga se medovina naziva i vinom od meda (medo - vina).

Medica (medena rakija, liker od meda)

Medica nastaje topljenjem meda u rakiji (šljivovica, viljamovka, lozovača). Pomiješana smjesa meda i rakije treba odstajati oko mjesec dana prije konzumacije.

Apiterapija

Apiterapija je naturopatska metoda liječenja u kojoj se koriste pčelinji proizvodi (med, propolis, pčelinji otrov - ubod, matična mliječ, vosak).  

Piše: Goran Zajček
16.12.2014. 16:18:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh