Mali medeni leksikon
Tu je mali leksikon o najpoznatijim i najraširenijim proizvodima od meda, božanske slastice koja je osim toga i nevjerojatno korisna za zdravlje
Danas možemo svakodnevno naići na reklame koje ističu raznolike pčelinje proizvode i njihova mnogostruka ljekovita svojstva. O nekima možda znamo više, o nekima manje. Odlučio sam sastaviti mali leksikon o najpoznatijim i najraširenijim proizvodima, u nekoliko rečenica opisati i olakšati njihovo poznavanje, kako za sebe tako i za sve medokusce koji će naići na tekst.
Med
Med je gust i sladak sok kojeg proizvode pčele skupljanjem nektara na cvjetovima. Nektar je izvor ugljikohidrata kojeg pčele pretvaraju u slador. Slador se sastoji od glukoze i fruktoze koji su glavni sastojci meda. Med zrije u zatvorenim voštanim ćelijama (saće). U medu se nalaze gotovo svi gradivni sastojci ljudskog organizma i on se smatra savršenim prirodnim lijekom. Bilje od kojeg se proizvodi med naziva se medonosnim biljem.
>> Med - čudo prirode koje će vam olakšati život >>
Kristalizacija meda
Kristalizacija je prirodno svojstvo svakog meda. Svaki med s vremenom kristalizira, ovisno o pojedinim vrstama. Kristalizacija ne utječe na kvalitetu meda.
Saće
Saće su pčelinji dom i mjesto gdje pčele pohranjuju med. Saće se sastoje od voska kojeg izlučuju voštane žlijezde u tijelu pčele. Med u saću je prirodno „upakiran" med. Saće se mogu žvakati što jača desni i sprečava suzenje očiju kod alergija.
>> Čudesni med je univezalni lijek >>
Propolis
Propolis je čvrsta, smolasta tvar koju pčele skupljaju s pupoljaka drvenastih i drugih biljaka. Koriste ga kao zaštitno sredstvo kojim zabrtvljuju pukotine u košnicama. Propolis ima antibakterijska i antivirusna svojstva. Pomaže u liječenju viroza i upala. Na tržištu je najčešće dostupan u tekućem obliku (kapi).
Matična mliječ
Matična mliječ je izlučevina odraslih medonosnih pčela kojom one hrane ličinke. To je kvarljiv proizvod i potrebno ju je skladištiti na hladnom mjestu. Smanjuje kolesterol i ima protuupalne učinke.
Pelud (cvjetni prah)
Pelud je sitna zrnata tvar slična prahu kojeg izlučuju muški dijelovi cvijeta. Pčele ga skupljaju, oblikuju u grudice i smještaju u ćelije saća. Pelud ima ljekovita svojstva - djeluje na metabolizam stanica, žlijezda i organa. Jača apetit i povećava hemoglobin (hemoglobin: protein, prenosi kisik u crvenim krvnim stanicama) u krvi. Grudice peluda mogu se otapati u mlijeku ili jogurtu i konzumirati.
Vrste meda
Ovisno o podneblju med se proizvodi od brojnih biljnih vrsta, npr. od bagrema, kestena, heljde, kadulje, lavande, lipe, maslačka, livadnog cvijeća (livadni med), suncokreta, kao i od crnogoričnog bilja poput smreke, bora, jele, ariša (tzv. med medljikovac) itd.
Načini dobivanja meda
Vrcanje - postupak u kojem med izlazi iz saća uslijed djelovanja centrifugalne sile (saće se stave u poseban bubanj koji se vrti).
Topljenje - saće se zagrijava i topi.
Muljanje - saće se gnječi da bi se istisnuo med.
Medovina (gvirc)
Medovina je prastaro alkoholno piće dobiveno fermentacijom meda. Postupak pravljenja medovine je isti kao i kod pravljenja vina od grožđa. Stoga se medovina naziva i vinom od meda (medo - vina).
Medica (medena rakija, liker od meda)
Medica nastaje topljenjem meda u rakiji (šljivovica, viljamovka, lozovača). Pomiješana smjesa meda i rakije treba odstajati oko mjesec dana prije konzumacije.
Apiterapija
Apiterapija je naturopatska metoda liječenja u kojoj se koriste pčelinji proizvodi (med, propolis, pčelinji otrov - ubod, matična mliječ, vosak).
Novi komentar