« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
PROVJERITE!

Lasersko skidanje dioptrije - odgovori na često postavljena pitanja

Ako su vam dosadile naočale ili leće i željeli biste se baviti sportom, svojim hobijima ili poslom bez naočala - ima odličnih rješenja!

Laserska operacija oka
Više o

LASIK

,

PRK

,

oko

,

lasersko skidanje dioptrije

,

Bilić Vision

,

laserska korekcija vida

Poznato je da naočale, pogotovo pri većoj dioptriji, sužavaju vidno polje, a dugotrajno nošenje kontaktnih leća kod nekih osoba može izazvati iritaciju, alergije te upale ili nemogućnost prilagođavanja oka kontaktnoj leći. 

U posljednjih je desetak godina upravo oftalmologija toliko napredovala da su laserske korekcije vidne oštrine postale gotovo rutinske i predstavljaju jednostavno rješenje skoro za svakoga. 

Ako se još uvijek niste odlučili na taj značajan korak u vašem životu, jer vas je strah operativnog zahvata, ishoda operacije, ili pak imate cijelu listu pitanja na koja ne možete pronaći odgovore, dr. sc. Nadežda Bilić iz Poliklinike Bilić Vision u Zagrebu, specijalist oftalmolog s osmogodišnjom praksom u laserskoj korekciji vida i prva žena refraktivni kirurg u Hrvatskoj, odgovara na neka od najčešće postavljanih pitanja u vezi s laserskom korekcijom vida.

fotke-3bilic.jpg

Najčešće procedure laserskog skidanja dioptrije su LASIK (laser-assisted in situ keratomileusis i PRK (Photorefractive keratectomy).

Lasik je metoda kod koje se mikrokeratomom (oscilirajući nožić pokretan elektromotorom) ili laserski, formira poklopčić u sloju rožnice, nakon čega se isti podiže da bi se uz pomoć laserskih zraka modelirala rožnica i odstranila dioptrija. Oporavak je brz, a povratak na radno mjesto moguć je praktički unutar 24 sata.

Kod metode PRK nema formiranja poklopčića rožnice što smanjuje mogućnost komplikacija vezanih uz  poklopčić. Kod ove metode se mehanički ili laserom odstranjuje površni epitel rožnice, a nakon toga excimer laserom modelira rožnica i odstranjuje dioptrija. Metoda je sigurnija od Lasika, no oporavak vida do normale traje i do 3-4 tjedna, a može se primjeniti samo kod kratkovidnosti do -6,0 dioptrija i manjeg astigmatizma do 1,0 dioptriju. Uglavnom se preporuča kada je rožnica tanka (ispod 550 mikrometara). Prednost joj je i u tome što je pojava suhog oka izražena u znatno manjem postotku u odnosu na Lasik.

Ipak, najčešće pitanje refraktivnom kirurgu nije koju proceduru izabrati već:

Je li postupak bolan?

Lasersko skidanje dioptrije je bezbolno. Manju neugodu može izazvati pritisak na oko koji se javlja kod formiranja poklopca, ali traje svega 10-15 sekundi. Nekoliko sati poslije operacije može postojati lagani osjećaj stranog tijela, suzenje i sl. Takvi simptomi vrlo brzo se gube korištenje propisanih protuupalnih lijekova i umjetnih suza.

Možete li mi garantirati 100% vidnu oštrinu poslije operacije?

fotke_2_a.jpg
Dr. Bilić izvodi lasersku operaciju oka

Nije moguće dati takvu garanciju. Ipak iz mog osmogodišnjeg iskustva bavljenja laserskom kirurgijom možemo predvidjeti da će oko 95% pacijenata postići normalan vid, tj. onakav kakav su imali prije operacije uz nošenje naočala ili kontaktnih leća. Takav dobar rezultat postići će uglavnom oni s manjom i srednjom kratkovidnošću i dalekovidnošću te oni s umjerenim astigmatizmom. Ukoliko je dioptrija visoka (od-8,0 do -10,0 Dptr.) postoji veća mogućnost povratka manjeg dijela dioptrije. Tu je dioptriju moguće odstraniti nakon 3-6 mjeseci od operacije ukoliko je ostalo dovoljno tkiva rožnice nakon prvog zahvata. Ukoliko ponovna operacija nije moguća, takvi pacijenti ostatak dioptrije korigiraju kontaktnim lećama ili naočalama, a u najvećem broju slučajeva takva potreba se javlja samo u određenim situacijama (npr. vožnja).

Kad se mogu vratiti na posao?

Poslije Lasika u pravilu nakon 24 sata, dok je poslije PRK oporavak vidne oštrine duži i traje oko 2 tjedna.

Kada mogu voziti?

U pravilu već sljedeći dan nakon Lasika, no moj je stav da pacijent treba pričekati s vožnjom nekoliko dana, pogotovo ako je imao visoku dioptriju, radi prilagodbe na novonastalo stanje. To znači da za volan treba sjesti onda kada osjeti da je sposoban za vožnju i da dobro vidi bez oscilacija u vidu.

Mogu li se oba oka operirati isti dan i kod Lasika i kod PRK?

U pravilu mogu, no kod PRK zbog sporijeg oporavka vidne oštrine odlučuje se na individualnoj bazi.

Mogu li se po potrebi nositi kontaktne leće nakon laserskog skidanja dioptrije?

Neznatan broj pacijenata imat će potrebu za nošenjem kontaktnih leća nakon Lasika ili PRKa, no oni koji će željeti eventualnu preostalu dioptriju korigirati kontaktnim lećama moći će to bez problema učiniti ukoliko je zakrivljenost rožnice unutar normalnih granica.

Mogu li od laserske operacije oslijepiti?

Zbog lasera ne možete oslijepiti. Nigdje u literaturi nije zabilježen slučaj sljepoće kao posljedice laserskog skidanja dioptrije.

Može li laser oštetiti neki dio moga oka?

To nije moguće, jer zbog valne duljine excimer lasera, laserske zrake prodiru samo do najviše polovine debljine rožnice, tako da su dublje strukture oka, očna leća, vidni živac ili žuta pjega sigurni prilikom ovih procedura.

 Može li nešto poći krivo ako trepnem, kihnem, zakašljem se i sl.

To nije problem. Iskusan operater te moderna tehnologija lasera omogućuju preciznost i sigurnost postupka.

Koliko dugo traje suhoća oka nakon Lasika?

Može potrajati i do šest mjeseci, pa je potrebno oko ovlaživati umjetnim suzama u količini koju preporuči liječnik.

Bez obzira na još uvijek prisutne strahove i donekle rezerviranost  pacijenata prema laserskom skidanju dioptrije, treba ipak naglasiti da je metoda sigurna u preko 99% slučajeva, a da su preostalih 1% ipak više nuspojave nego komplikacije koje ostaju trajno. To se prvenstveno odnosi na suho oko, moguću infekciju, uraštanje epitelnih stanica pod poklopčić, osjetljivost na svjetlo, razlijevanje slike pri vožnji noću i. sl., jer većina takvih simptoma spontano nestaje nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.

dr. sc. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog
Poliklinika Bilić Vision, Ksaverska cesta 45, Zagreb
tel: 01 4678 444
www.bilicvision.hr

Piše: dr. sc. Nadežda Bilić, specijalist oftalmolog
05.07.2011. 12:03:49
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    robert
    03.01.2012. 21:18
    zanima me rad na računalu poslije operacije
  2. avatar
    robert
    03.01.2012. 21:19
    zanima me rad na računalu poslije laserskog skidanja dioptrije
  3. avatar
    Barbara
    01.09.2012. 01:30
    Ja sam bila u jednoj drugoj klinici na operaciji skidanja dioptrije lasikom, prije 9 dana. Dioptrija je bila -4, -4.50. Malo prije sam probala test vidne oštrine i piše da mi trebaju naoćale. Počekati ću još mjesec dana. Međutim, od dana operacije ne zamjećujem popravak oštrine vida, s tim da na desno oko vidim nešto slabije.
  4. avatar
    Emanuel
    07.10.2012. 23:32
    Nema odgovora na gornja pitanja vezana za rad na računalu?
    Koliko je štetno i sl?
  5. avatar
    Kejt
    27.11.2012. 02:19
    Dali mogu osobe koje boluju od kronove bolesti da primene Lasik metodu skidanja dioptrije?
  6. avatar
    aldin
    25.05.2015. 15:07
    Ja sam skinuo dioptriju -1,5 i nakon godinu dana primjetim da losije vidim, pogotovu nocu... isao na kontrolu i rekli mi da imam suhe oci, te moram redovno kapati....sljedeca kontrola uvjere se da mi se vratila dioptrija na -0,5 i preporucili da nosim naocale po potrebi.
  7. avatar
    Tomislav
    07.10.2015. 00:51
    Zanima me dali je normalno da poslije dva tjedna PRK metodom opet nevidim dobro imao sam dioptriju -7.25
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh