« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
ORALNA HIGIJENA

Znate li ispravno prati zube?

Možda će vas ovo pitanje pomalo i uvrijediti, ali začudili biste se da znate koliko odraslih ljudi zapravo ne zna kako se pravilno koristi četkica

Fotografija vijesti
Više o

pranje zuba

,

oralna higijena

Pih, odgovorit ćete, kakvog li pitanja, pa i djeca u vrtiću znaju kako se pravilno peru zubi. To je točno, ali vjerojatno niste svjesni činjenice da prosječna odrasla osoba zapravo nema pojma kako ispravno koristiti četkicu, bila ona klasična ili električna. Međutim, nema potrebe za očajavanjem, vaš Metro Portal je tu da vam savjetima pomogne u uspješnijem obavljanju ove dobre i zdrave navike.

Sigurno ste već čuli kako pravilno pranje zubi traje najmanje dvije minute, a po mogućnosti i duže. Porazna je činjenica da velika većina odraslih posveti pranju zubi tek oko minute. Isto tako, izbor četkice od presudne je važnosti.

Ne zaboravite, zube treba prati tri puta na dan s posebnim naglaskom na večernje pranje te imajte na umu da pravilno pranje zubi zahtjeva i kratke, blage poteze, a nikako ne bi smjelo biti nešto što radite na brzinu i u žurbi. 

Pripazite da vaša četkica nije starija od 2-3 mjeseca, a idealno bi bilo kada bi ju mijenjali svakih 30 dana. Četkica treba biti srednje tvrdoće, a zubna pasta se nanosi na suhu četkicu i tako suha unosi u usta. 

Vrlo je važno da prije samog pranja ne močite četkicu i ne ispirete usta vodom jer će ju to omekšati i smanjiti joj učinkovitost. Vaša usna šupljina ima dovoljno tekućine da stvori potrebnu pjenu bez imalo dodatne vode.

Zubi i zubno meso četkaju se kružnim pokretima, a četkica treba biti pod nagibom od 45 stupnjeva u odnosu na površinu zuba. Prilikom četkanja pokušajte čekinjama doprijeti u prostor između vrata zuba i zubnog mesa.

Četkajte kvadrant po kvadrant i sve vidljive plohe zuba: grizna ploha, obrazna strana zuba i jezična strana. Plohe zuba koje se dodiruju treba dodatno očistiti zubnom svilom.

Ukoliko i nakon ovih savjeta ne uspijevate kvalitetno četkati svoje zube savjetujemo da posjetite parodontologa, koji će nakon što vas pregleda primijeniti terapiju, ukoliko to bude potrebno, te pomoći u učenju pravilne tehnike četkanja. I u ovom slučaju svakako vrijedi izreka da je pametnije pitati nego skitati.

Želimo vam puno uspjeha i što manje posjeta stomatologu!

06.07.2011. 08:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh