« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZDRAVO

Kratkim šetnjama protiv ovisnosti

Pušači koji se bore s prestankom trebali bi svaki puta kad ih želja za cigaretom počne izjedati odvojiti samo pet minuta za oštru kratku šetnju

Ako nemate psa, šetajte sami
Ako nemate psa, šetajte sami (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

vježbanje

,

prestanak pušenja

,

slatkiši

,

prejedanje

,

šetnja

Kratke šetnje na svježem zraku imaju puno veći učinak na naše zdravlje nego što mislimo, pogotovo ako ih koristimo kao oružje u borbi protiv ovisnosti. Profesor Adrian Taylor sa Sveučilišta u Exeteru posvetio je svoja istraživanja upravo toj temi, i u razmaku od četiri godine objavio dvije studije koje toplo preporučuju šetnju kao lijek.

Pušači koji se bore s prestankom trebali bi svaki puta kad ih želja za cigaretom počne izjedati odvojiti samo pet minuta za oštru kratku šetnju, što će učinkovito smanjiti želju ili je potpuno ukloniti.

Istraživanje je provedeno na dvanaest studenata koji su bili oduševljeni učinkom kratkih šetnji koje su, uz reduciranje želje za pušenje, pomogle u smanjenju stresa, boljoj koncentraciji i nestanku nervoze.

Nakon četiri godine prof. Taylor proučio je i učinke šetnji na želju za slatkišima, što je u ove zimske dane pune kolača stalna napast. Šetanje se pokazalo jednako učinkovitim kao i vježbanje, a sve u cilju smanjenja prejedanja na poslu. Kratko vježbanje ili šetanje prepolovilo je količinu unešenih kalorija, utječući na kraju i na težinu.

01.01.2012. 14:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh