« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ZNALI SMO!

Komarci biraju omiljene žrtve

Komarce najviše privlače leptotrihije i stafilokoki, dok je najomraženija bakterija za leteće vampire pseudomonas

Krvopije biraju žrtve po mirisu
Više o

bakterije

,

komarci

,

bolesti

,

malarija

,

miris tijela

,

kožne bakterije

Svi znamo da komarci neke ljude vole više, a neke manje, i da to nije teorija zavjere nego istina. Nizozemci su to odlučili i dokazati, pa su napravili istraživanje kojim su pokazali da komarci biraju omiljene obroke po sastavu bakterija na koži žrtve.

Koža s raznovrsnim bakterijama na sebi nije toliko privlačna afričkim komarcima koji prenose malariju, no oni koji imaju srodne bakterije predstavljaju slastan obrok za krvopije. Štoviše, postoji i veza između određenih vrsta bakterija i privlačnosti za komarce, kako stoji u rezultatima istraživanja objavljenim u medicinskom časopisu PLoS ONE.

Ono što komarce navodi prema nama je miris kože, a upravo su kožne bakterije odgovorne za taj miris. Zanimljivo, i miris znoja se može osjetiti ljudskim njuhom isključivo zbog bakterija.

Istraživači su u svojoj predanosti išli toliko daleko da su prikupili uzorke mirisa sa stopala 48 muškaraca i ponudili ih komarcima. Devet mirisa bilo im je jako privlačno, dok njih sedam gotovo da i nisu pogledali. Upravo su najprivlačniji mirisi imali najraznovrsnije bakterije na koži.

Znači, komarce najviše privlače leptotrihije i stafilokoki, dok je najomraženija bakterija za leteće vampire pseudomonas. Istraživanje je, naravno, imalo i važniju svrhu, a to je otkrivanje načina kako odbiti komarce koji prenose malariju, koja je samo 2010. godine ubila 655 tisuća ljudi, najvećim dijelom afričku djecu.



30.12.2011. 19:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh