« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PRIPREMITE SE

Korisna oprema protiv snijega i poledice

Oprema koju bismo u zimskim mjesecima svakako trebali imati u blizini kako bismo izbjegli neugodne posljedice snijega i leda

Čišćenje snijega čeka nas uskoro
Čišćenje snijega čeka nas uskoro (Shutterstock)
Više o

snijeg

,

savjeti

,

snijeg i poledica

,

čišćenje snijega

S pravom opremom lakše ćemo prebroditi izazove koje pred nas donosi zima. Prije svega mislimo na snijeg i poledicu koji otežavaju promet te mogu dovesti do ozbiljnih nesreća i ozljeda. Prvi snijeg je u većem dijelu zemlje već pao, pa je vrijeme da za vlastitu sigurnost nabavimo opremu protiv snijega i poledice.

1. Rešetka za hvatanje snijega
Rešetka je važna za sve vlasnike kuća i zgrada kao mjera protiv klizanja snijega i leda s krovova, npr. iznad ulaza u zgrade. Snijeg na krovu se može početi topiti ili postati pretežak zbog čega nastaju prave male lavine koje mogu završiti itekako neugodno. Postavljanje je jednostavno i brzo.

2. Granulat
Ekološki održiv oblik zasipavanja zaleđenih površina - sprječava klizanje dok istovremeno ne šteti biljkama i životinjama. Mineralni granulat je vrlo zahvalan za sipanje, a sastoji se od šljunka ili gline.

3. Prekrivač za auto
Ukoliko se ne želite boriti sa snijegom i ledom koji se preko noći nakupio na vašem automobilu, prekrijte ga prekrivačem, odnosno ceradom. Preporučuju se platna koja se sastoje od čvrstog, vodootpornog i prozračnog poliamida veličine 259x122x61 centimetra.

4. Sol
Klasično sredstvo protiv poledice s kojim ipak valja biti oprezan. Naime, natrij i klorid s otopljenim snijegom štete biljkama i mijenjaju sastav tla. Također, sol uništava beton, čelik i automobile. Neke zemlje EU su već zabranile korištenje soli protiv poledice, ali ona ipak ostaje popularno sredstvo, pogotovo zbog svog brzog djelovanja.

5. Sprej za odleđivanje brava i stakala
Odlična alternativa strugaču leda za skidanje leda s prozora automobila. Postoje različiti sprejevi, ali stručnjaci tvrde da među njima nema velikih razlika. Prilikom kupnje se možemo dakle slobodno odlučiti za onaj s nižom cijenom.

6. Lopata za čišćenje snijega
Najučinkovitiji i najjeftiniji alat za čišćenje snijega ispred ulaza i oko automobila. Dobre lopate su savinute na vrhu, tako da snijeg prilikom čišćenja ne pada iza nego ispred nje. Materijal u ovom slučaju nije toliko važan koliko fizička snaga osobe koja čisti.

26.11.2012. 12:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh