« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
VOLITE LI?

Koliko trebamo spavati popodne?

Popodnevni drijemež dokazano je dobar za zdravlje, no u zadnje vrijeme pojavljuje se sve više pitanja o tome koliko bi trebao maksimalno trajati

Koliko treba spavati popodne?
Koliko treba spavati popodne? (Arhiva)
Više o

spavanje

,

siesta

,

popodnevni odmor

,

dijabetes tipa 2

Popodnevni odmor, siesta ili kako god željeli zvati ono doba popodneva kad ispružite noge i zatvorite oči "samo malo" dobar je za zdravlje, to je dokazano, no još uvijek traju sporovi oko toga koliko bi trebao trajati.

Tako, primjerice, japanski znanstvenici tvrde da osobe čiji poslijepodnevni odmor traje manje od 40 minuta nisu podložne pojavi dijabetesa.

Otprije je poznato da je poslijepodnevni odmor koristan i dobar za zdravlje, no po rezultatima istraživanja četvorice japanskih znanstvenika, ne bi smio trajati dulje od sat vremena jer su u tom slučaju pojedinci podložniji razvoju dijabetesa. Međutim, ove su podatke neovisni stručnjaci dočekali s rezervom. 

Osobe čija siesta traje dulje od 60 minuta dnevno 'podložnije su riziku od obolijevanja od dijabetesa tipa 2' u odnosu na one koji ne pribjegavaju poslijepodnevnom odmoru, ustanovili su znanstvenici s tokijskog sveučilišta, ne iznijevši uzročno-posljedičnu vezu. 

Dodatan rizik procijenili su na 45 posto, a rezultate istraživanja predstavili su u četvrtak na kongresu Europske udruge za istraživanje dijabetesa (EASD) u Njemačkoj. 

Dijabetes tipa 2, koji predstavlja 90 posto svih slučajeva dijabetesa, nemogućnost je organizma da regulira razinu šećera u krvi. Ako se ne liječi, hiperglikemija ili povećana razina šećera u krvi može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, poput dijabetičke kome. Gledajući dugoročno, učestala hiperglikemija, čak i ako nije ozbiljna, može izazvati probleme koji utječu na oči, bubrege, živce i srce.

03.10.2016. 17:12:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh