Što sve blagotvorno djeluje na pamćenje
Priroda je čudo pa se tako pobrinula i za spas naše memorije. Svi mi s godinama počnemo zaboravljati. I ono važno i ono manje važno
Mozak - i taj organ koji sve pokreće koji put treba dodatnog goriva. Mnogo je i biljaka i raznoraznih preparata, ali i tableta koje tvrde kako su bogom dani za pamćenje. Tko bi ih sve i nabrojao?!
Zato velik broj ljudi koristi ginko bilobu, jer ta je biljka najpoznatija kad se spominje djelotvoran učinak na mozak, koncentraciju i pamćenje. Tržište je prepuno raznoraznih tableta na bazi gingka koje se prodaju kao dodatak prehrani.
"Dosta znanstvenih istraživanja upućuje na to da on ima učinak, ali isto tako i dosta istraživanja govori da nema. Što se tiče ginkovog učinka, da bi on bio validan, potrebno ga je uzimati neko dulje vrijeme, naravno uz preporuku liječnika. Od kratkotrajnog uzimanja čak i dodataka prehrani, nećemo osjetiti učinak, ali ćemo ga osjetiti ako ga uzimamo duže vremena", izjavila je Diana Gluhak, nutricionistica.
Korijen ginsenga također je popularan. List koke kod nas nitko ne žvače, ali narodi Latinske Amerike od davnina znaju za njegovo pozitivno djelovanje. Možda kod nas ne raste osnovna sirovina za proizvodnju kokaina, ali zato raste jedna jako svestrana biljka - ružmarin. Već i njegov miris, kad se recimo, kuha čaj lagano utječe na to da mozak živne.
Ipak, prehrana može biti učinkovitija od bilo kakve tablete. Orašasti plodovi, s naglaskom na orah, tu su nezaobilazni. Zatim brokula, rajčice, tamno bobičasto voće i obavezno - riba jer ona je najvažniji izvor omega 3 masnih kiselina. No, problem je što su ljudi često jako nestrpljivi.
"Hrana nam nije instant lijek. Ne možemo je uzeti sad, kako ljudi misle- uzet ću jedan komadić i pamtit ću kao kalkulator. To ne ide tako. Mi moramo imati dugotrajne učinke da bi se oni osjetili. S hranom je uvijek isto- učinak dolazi kasnije, ali kad dođe je vidljiv i stalan", dodaje nutricionistica.
Ipak, i kod mozga je najvažnije od svega - stalno ga vježbati, ne dati mu da se ulijeni. Tek tako će stalno biti u dobroj formi.
Novi komentar